Pred spanjem izklopite misli

Če bi radi nadoknadili neprespano noč, ne pojdite v posteljo bolj zgodaj, ampak malo pozneje; izogibajte se ležanju v postelji in čakanju na spanec.
Fotografija: Ne čakajte na spanec, raje vstanite in berite.
Odpri galerijo
Ne čakajte na spanec, raje vstanite in berite.

Tisti, ki se borijo z nespečnostjo, vedo, kako strašno je ležati v postelji popolnoma buden, medtem ko vsi spijo. Strokovnjaki ponujajo nekaj nasvetov, denimo: ponoči ne glejte na uro. »Ne poglejte na uro, ko se prebudite sredi noči, vsakokrat, ko pogledate na uro, namreč ustvarite rutino in navado prebujanja ob istem času,« pravi Kathryn Pinkham, ustanoviteljica klinike Insomnia, ki pomaga nespečim.
V posteljo pojdite sproščeni. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
V posteljo pojdite sproščeni. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

»Poleg tega začnete razmišljati o utrujenosti, ki jo boste občutili naslednji dan, če ne boste takoj zaspali, s tem pa ustvarjate pritisk sami nase. Če že morate imeti nastavljen alarm, odnesite budilko na drugo stran sobe, tako ne boste ves čas mogli gledati, koliko je ura. Obrnite se stran od ure,« svetuje Pinkhamova in še, da je kakovosten spanec odvisen tudi od tega, koliko časa preživimo zunaj postelje.

Poskušajte iti v posteljo pozneje (denimo pol ure) in vstanite bolj zgodaj. Tako boste zares zaspani in spanec bo bolj kakovosten. Ne pojdite spat, če niste zaspani: če se borimo z nespečnostjo, ležimo v postelji in čakamo na spanec. A če je le mogoče, se izogibajte ležanju in čakanju, tako se boste le obračali in postali nervozni, na ta način pa ustvarjate negativne občutke, povezane s posteljo, zaradi katerih boste težko zaspali. Raje vstanite, berite knjigo, glejte televizijo, dokler vas ne zgrabi zaspanost.


Potrudite se, da očistite misli: te so včasih preglasne in nam ne dajo spati. Poskušajte izklopiti misli in se sprostiti, to počnite že čez dan, predvsem pa zvečer. Če misli in skrbi ignoriramo čez dan, nas lahko preganjajo ponoči. Pozno popoldne si vzemite nekaj minut in prelijte na papir vse, kar vas tare, od strahov in skrbi do obveznosti, ki so se nakopičile čez dan, svetujejo strokovnjaki. Poskušajte najti rešitev za težave, a po določenem času, na primer dvajsetih minutah, ne razmišljajte več o njih, počnite nekaj drugega. Tako vas bodo nadležne misli manj motile, v posteljo boste šli mirnejši.


Spanec ni rešitev za vse, če smo pod stresom in zanemarjamo svoje zdravje, se zjutraj ne bomo zbudili sveži. Poskušajte se sprostiti, meditirajte, poiščite svoj način, na katerega boste opravili s stresom, morda je to topla kopel z dišečimi eteričnimi olji, morda dolg sprehod. Z rednim sproščanjem boste ukrotili misli, okrepili energijo in tudi spanec bo bolj kakovosten. Če nič ne pomaga, če nespečnost vpliva na vaše razpoloženje in zdravje, je čas, da se posvetujete z zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil k specialistu. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas