RAZISKAVA

Pozor! Onesnažen zrak škodi možganom

Kanadski strokovnjaki ugotavljajo, da lahko običajna raven prometne onesnaženosti vpliva na naše razmišljanje in tudi sposobnost dela.
Fotografija: Onesnaženje uničuje povezave med celicami. FOTO: Werawad Ruangjaroon/Getty Images
Odpri galerijo
Onesnaženje uničuje povezave med celicami. FOTO: Werawad Ruangjaroon/Getty Images

Strokovno pregledane ugotovitve, objavljene v reviji Environmental Health, kažejo, da že dve uri izpostavljenosti dizelskim izpušnim plinom povzroči slabšo funkcionalno povezanost možganskih celic.

»Več desetletij so znanstveniki menili, da so možgani verjetno zaščiteni pred onesnaženim zrakom. Ta študija, prva tovrstna na svetu, pa dokazuje povezavo med onesnaženjem zraka in kognicijo,« poudarja avtor študije, profesor dr. Chris Carlsten, vodja organizacije Canada Research Chair na področju okoljskih bolezni pljuč na univerzi v Britanski Kolumbiji.

Čisti zrak je izjemnega pomena za njihovo zdravje. FOTO: Palmihelp/Getty Images
Čisti zrak je izjemnega pomena za njihovo zdravje. FOTO: Palmihelp/Getty Images

Raziskovalci so 25 zdravih odraslih izpostavili dizelskim izpušnim plinom v različnih časovnih intervalih. Po koncu so izmerili njihovo možgansko aktivnost s funkcijsko magnetno resonanco fMRI. Analizirali so spremembe v možganski mreži, gre za mrežo notranjih povezav med različnimi področji možganov, ki imajo pomembno vlogo pri spominu in razmišljanju. Rezultati so razkrili, da so bile možganske povezave pri osebah ob izpostavljenosti dizelskim izpušnim plinom slabše kot tedaj, ko so prostovoljci vdihovali filtriran zrak.

»Že dolgo vemo, da je spremenjena funkcionalna povezanost v možganski mreži povezana s slabšo kognitivno dejavnostjo in simptomi depresije, zato je skrb vzbujajoče odkritje, da onesnaženost s prometnimi izpusti moti prav te mreže. Potrebne bodo še dodatne raziskave, da bomo bolje razumeli funkcionalne vplive teh sprememb,« je komentirala soavtorica študije, profesorica psihologije na univerzi v Viktoriji dr. Jodie Gawryluk, in dodala, da onesnaženje zraka zaradi prometa morda vpliva na naše razmišljanje ali sposobnost dela.

Grožnja zdravju

K sreči so tovrstne spremembe na možganih le začasne in se delovanje vrne v normalno stanje, ko je zrak spet čist, pravijo raziskovalci. Dr. Carlsten predvideva, da bi bilo verjetno drugače ob dolgoročni izpostavljenosti. Pozorni moramo torej biti na to, kakšen zrak dihamo, in poskušamo kolikor je mogoče zmanjšati izpostavljenost potencialno škodljivim onesnaževalcem.

»Dvakrat premislite, preden boste v avtomobilski koloni odprli okno. Pomembno je zagotoviti, da zračni filter v avtomobilu dela, če se vozite s kolesom, izberite manj prometno pot,« svetuje. Študija se je sicer ukvarjala s prometnim onesnaženjem, a dr. Carlsten meni, da imajo verjetno tudi druge vrste onesnaženja, ki nastane z izgorevanjem, podoben učinek. »Onesnaženje zraka je dandanes prepoznano kot največja okoljska grožnja človeškemu zdravju, opazujemo lahko naraščajoče posledice njegovega vpliva na vse glavne organe v telesu,« opozarja znanstvenik. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije