POSKRBITE ZA VAŠE ZDRAVJE

Poznate zdravstvene koristi sliv?

Ne glede na to, ali jih uživamo sveže ali suhe, nam pomagajo na številne načine.
Fotografija: Na jedilniku naj se znajdejo čimvečkrat. FOTO: Voyagerix, Getty Images
Odpri galerijo
Na jedilniku naj se znajdejo čimvečkrat. FOTO: Voyagerix, Getty Images

Še vedno je sezona sliv, zato so sveže bolj aktualne kot suhe, pa vendar so tako v eni kot drugi obliki vir zdravja in telesu nujno potrebnih snovi. Vsebujejo vitamin C, ki med drugim pomaga pri zdravljenju in celjenju, gradnji mišic in tvorbi krvnih žil. So tudi vir kalcija, magnezija, fosforja, kalija, vitaminov A in K ter folatov.

Bolezni srca in visok pritisk

Uživanje sliv je koristno za tiste, ki so nagnjeni k boleznim srca. Fitokemikalije v njih namreč preprečujejo vnetja, ki povzročajo pojav srčne bolezni. Kalij v slivah znižuje krvni tlak na dva načina – s spodbujanjem izločanja natrija, ko greste na vodo, in zmanjševanjem pritiska na žilne stene. Nižji krvni tlak pomeni manj verjetnosti, da vas bo doletela kap.

Suhe vsebujejo več sladkorja. FOTO: Domnicky, Getty Images
Suhe vsebujejo več sladkorja. FOTO: Domnicky, Getty Images

Ščitijo pred sladkorno boleznijo

Slive vsebujejo antioksidante, ki ščitijo celice in tkiva pred stanji, ki povzročajo sladkorno bolezen, alzheimerjevo, parkinsonovo bolezen in raka. Ker so polne vlaknin, pomagajo upočasniti porast krvnega sladkorja po uživanju ogljikovih hidratov. Spodbudijo nastajanje adiponektina, hormona, ki pomaga regulirati raven krvnega sladkorja v telesu. Če se želite znebiti odvečne telesne teže, so pravi sadež za vas. Vsebujejo namreč polifenol, imenovan klorogenska kislina, spojino, ki jo najdemo tudi v kavi in ki pomaga uravnotežiti krvni sladkor ter uravnavati apetit.

Za zdrave kosti

Nekatere raziskave so pokazale, da slive pomagajo upočasniti izgubo kostne gostote in jo celo preprečijo. To pa velja zgolj za suhe slive in ne za svež sadež.

Krepijo kognitivne funkcije

Študije na živalih kažejo, da lahko bogata vsebnost polifenolov v slivah pomaga ublažiti s starostjo povezano kognitivno upadanje.

Izkoristite sezono sliv. FOTO: Yelenayemchuk, Getty Images
Izkoristite sezono sliv. FOTO: Yelenayemchuk, Getty Images

Zmanjšujejo anksioznost

Dokazano je, da določena hrana povečuje anksioznost. Za slive velja, da naj bi anksioznost preprečevale, saj vsebujejo veliko antioksidantov. Pomanjkanje antioksidantov namreč lahko vpliva na stopnjo anksioznosti.

Zaprtje

Tako sveže kot suhe pomagajo pri zaprtju. Vsebujejo namreč veliko sorbitola, sladkornega alkohola, ki deluje kot naravno odvajalo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije