POSKRBITE ZA VAŠE ZDRAVJE

Pozimi zaščitimo tudi oči

To še posebno velja pri športnih aktivnostih na prostem; čeprav jih mraz ne more resno poškodovati, se lahko pretirano solzijo.
Fotografija: V sončnem vremenu nosimo sončna očala v vseh letnih časih. FOTO: Plprod, Getty Images
Odpri galerijo
V sončnem vremenu nosimo sončna očala v vseh letnih časih. FOTO: Plprod, Getty Images

Pozimi je treba zaščito pred UV-sevanjem na prostem izvajati zlasti na smučanju oziroma v hribih in visokogorju, pravijo na NIJZ. Moč sončnega UV-sevanja namreč z nadmorsko višino narašča, večja je tudi zaradi odboja UV-žarkov od snega, leda in drugih trdnih površin, denimo skal. Zato je še kako pomembno, da na smučanju oziroma v hribih in visokogorju uporabljamo sončna očala ustrezne kakovosti (CE, UV 400) in oblike, ki onemogočajo dostop sončnega sevanja v oči s strani. Obenem je nujna uporaba kreme za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem (SPF več kot 30) za odkrite dele telesa, predvsem obraza in rok. Ne pozabimo zaščititi ustnic; namažemo jih z vazelinom v stiku ali mazilom z zaščitnim faktorjem.

Hladno in vetrovno vreme povzroči pretirano solzenje. FOTO: Eternalcreative, Getty Images
Hladno in vetrovno vreme povzroči pretirano solzenje. FOTO: Eternalcreative, Getty Images

Čeprav mraz naših oči ne more resneje poškodovati, pa je obrambni refleks pri hladnem in vetrovnem vremenu pretirano solzenje, zato je na snegu ali vetru smiselno nositi sončna očala. To je zlasti pomembno pri smučanju ali drugih aktivnostih na snegu zaradi UV-zaščite oči, saj sneg in led močneje odbijata svetlobo. Zaščitna očala so priporočljiva pri vseh dejavnostih, pri katerih lahko v oči prileti sneg ali led, tudi pri sankanju in kepanju.

Umetne solze bodo koristile. FOTO: Humonia, Getty Images
Umetne solze bodo koristile. FOTO: Humonia, Getty Images

Zaradi vetra in mraza zunaj ter zelo suhega zraka, ki je posledica ogrevanja v notranjih prostorih, je pozimi pogostejša težava suhih oči, opozarjajo oftalmologi. Nizka vlažnost prostorov prizadene naše oči predvsem takrat, ko dlje opravljamo t. i. bližinsko delo, kamor spada delo na računalniku. Pri tem manj pogosto mežikamo, s tem je oko bolj izpostavljeno izhlapevanju solz v že tako bolj suhih prostorih. Naše oči so torej ogrožene predvsem na delovnih mestih.

Čeprav si pri blažjih težavah s suhimi očmi lahko pomagamo sami, in sicer tako, da uporabimo umetne solze in negujemo veke, je pri nekaterih težavah potrebna posebna previdnost oz. takojšnje ukrepanje, pravijo oftalmologi, ki poudarjajo, da je treba pri ponavljajočih se težavah z očmi poiskati pomoč specialista. Razlog za takojšen obisk zdravnika oftalmologa je predvsem vsakršno nenadno poslabšanje vida, tudi če ob tem ni nikakršne bolečine ali vnetja. Obiskati ga moramo, če imamo gostejši ali celo gnojni izcedek, če nas oko boli, je močno rdeče in če imamo občutek rezanja ali peska v očeh. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas