DUHOVNI NASVET

Postavite meje

Opredeljujejo prostor, v katerem delujemo. Lahko so mentalne, čustvene ali fizične.
Fotografija: Zdrave meje v odnosih prinesejo trdnejše odnose brez užaljenosti. 
Odpri galerijo
Zdrave meje v odnosih prinesejo trdnejše odnose brez užaljenosti. 

Prijateljici, obsedeni nakupovalki, je znova zmanjkalo denarja za najemnino. Obupana vas kliče in joka, ali ji lahko kaj posodite. Veste, da je v težavah, toda zavedate se tudi, da je to scenarij, ki se vedno znova ponavlja in da posojila verjetno ne bo nikoli vrnila. Tako kot vedno, kar vas spravlja v bes.
Dejstvo je, da se morajo odrasli naučiti poskrbeti zase. Sprejeti morajo, da so sami odgovorni za svoje življenje, pravijo psihologi. Navsezadnje, čigava odgovornost je, če je v razsulu vaše življenje? Koliko pomoči je torej preveč in kako dolgo je predolgo? Na koncu namreč vedno prestopite meje in ste v podporo.
Če v življenju nimate meja, se bodo ljudje razpasli po njem, tudi na področja, kjer nimajo kaj iskati. Postavljanje meje je, kot bi narisali črto v pesek in rekli: »Prek tega ne grem in tudi drugi ne!« Ključno je, da ste jasni in odločni o posledicah, če se kdo tega ne drži, sicer lahko vaše življenje sčasoma postane zabavišče, kjer vsak počne, kar ga je volja.
Učili so nas, da moramo pomagati, ko lahko, deliti obilje, informacije in podpirati druge, toda ali jim ne delamo s tem tudi medvedje usluge, saj se ne bodo nikoli naučili sami loviti rib? Če ste nagnjeni k pomaganju, ste verjetno že v položaju, ko vedno rešujete ves svet. Če težave ne znate rešiti sami, se ponudite, da poznate nekoga, ki jo bo. Če tudi to ne uspe, samo branite in ščitite osebo v škripcih ter jo vzamete pod perut. Pa ste se že kdaj vprašali, ali ima ves ta trud pozitiven vpliv na vaše življenje? In če gremo še naprej, ste se kdaj poglobili v to, zakaj zares počnete vse to? Kaj vam takšno vedenje prinaša? Ste morda obsedeni z nadzorom in vam godi, če imate nad vsem pregled? Ste prepričani, da vas tisti, za katere predano skrbite, ne bodo prizadeli? Ali vam daje družba šibkejših občutek moči in večvrednosti? Vse ima namreč svojo ceno. Skrb za druge, vpletanje v njihova življenja, čas, energija in pozornost, ki jih vlagate vanje, vas v resnici oddaljujejo od tistega, s čimer bi se morali ukvarjati – s svojim življenjem. Da bi poskrbeli zase, morate torej postaviti meje drugim.
Zato naj bo vaša odločitev, da jih boste postavili. Pustite drugim, da se sami učijo iz svojih napak, nehajte jih zavijati v vato. Naj ugotovijo, koliko lahko zapravijo, s kakšnimi moškimi naj se ne zapletajo, koliko alkohola naj pijejo itd. Naj najdejo način, kako bo njihovo življenje delovalo. Osvobodilo bo druge in vas. In če se ob tem počutite neprijetno, si ponavljajte: »Meje mi pomagajo, da poskrbim zase. Meje drugim omogočajo, da poskrbijo zase. Meje ustvarijo svobodno izbiro. Podariti, deliti ali podpirati ni enako kot skrbeti za nekoga. Lahko rečem ne, pa vseeno ponudim ljubezen in podporo. Meje ohranjajo moj notranji mir.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije