JOGA ZA VSAKOGAR

Poravnajmo hrbet

Današnja vaja spada med energijske: izvedemo jo najmanj enkrat na dan, da sprostimo napetosti, hkrati krepimo hrbtne mišice.
Fotografija: Položaj 1 – Postavimo se v stoječ položaj in naredimo pesti. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Položaj 1 – Postavimo se v stoječ položaj in naredimo pesti. FOTO: Dejan Javornik

Vam v zadnjih dnevih pomladi zmanjkuje energije? Imate občasne bolečine v križu ali hrbtenici? Preživite večino časa za računalnikom, v šoli, avtu, delate na vrtu in podobno? Potem bo pet minut odmora z izvedbo današnje vaje dobrodošel energijski napitek, balzam za hrbtenico.

Poravnava hrbta spada med tako imenovane energijske jogijske vaje. Na zahod je sistem energijskih vaj prinesel Jogananda, indijski jogi, ki je večino svojega življenja preživel v Ameriki, vaje pa so znane že mnogo dlje, nastale so pred več kot tisoč leti, ko naj bi se joga razvila.

Položaj 1 – Postavimo se v stoječ položaj in naredimo pesti. FOTO: Dejan Javornik
Položaj 1 – Postavimo se v stoječ položaj in naredimo pesti. FOTO: Dejan Javornik

Energijske se imenujejo zato, ker lahko z njimi na hitro obnovimo energijo v telesu in se osvežimo, torej nam dajejo krila, ne da bi zares popili energijski napitek. Pri energijskih vajah velja, da smo bolj kot na usklajenost dihanja in gibanja pozorni na pretok energije po telesu. Povečan pretok lahko začutimo kot toploto, mravljinčenje v delih telesa, naježi se koža in podobno.


Običajno se izvaja v sklopu s preostalimi vajami, ki so del sistema energijskih vaj. Priporoča se redno izvajanje, vsaj enkrat, lahko tudi do dvakrat na dan. Pri samostojni izvedbi se sprostijo napetosti v hrbtu in odpravljajo blokade, ki se velikokrat kopičijo ravno v hrbtenici. Hkrati se hrbtne mišice okrepijo, kar je osnova za zdravo hrbtenico in dobro telesno držo. Ker se blago raztezajo trebušne mišice, se v manjši meri pospeši tudi prebava, ravno pravšnji učinek za čim bolj lahkotno poletje.

Izvedba

1. položaj: V stoječem položaju stisnemo na obeh rokah pesti tako, da so palci znotraj.
2. položaj: Pesti postavimo ob vznožje hrbtenice, ko potisnemo pesti na mišice, ki potekajo vzdolž hrbtenice, se nagnemo blago naprej. Pazimo, da ne potisnemo pesti na vretenca hrbtenice.
3. položaj: Ob vdihu se nagnemo z zgornjim delom telesa nazaj, medtem ko potisnemo s pestmi na mišice ob hrbtenici. Pozorni smo, da je hrbtenica ravna – preden se nagnemo nazaj, potisnemo glavo in zgornji del telesa navzgor, medenica pa gre blago naprej.
4. položaj: Ob izdihu spustimo glavo naprej, tako da se brada približa prsnici.


Korake od 1 do 4 ponovimo v naravnem ritmu dihanja vsaj trikrat. Nato se premaknemo s pestmi malo višje ob hrbtenici in ponovimo zaporedje. Izvedemo vsaj še enkrat na višjem mestu oziroma tolikokrat, da postopoma prispemo s pestmi do najvišjega položaja, kjer lahko še vedno izvedemo vajo.

Položaj 2 – Pesti postavimo ob vznožje hrbtenice.
Položaj 2 – Pesti postavimo ob vznožje hrbtenice.

Pozorni smo, da jo izvajamo z občutkom in čim bolj nežno, posebno v primeru težav s hrbtenico v preteklosti.

Opozorilo: Ne vadimo pri akutnih težavah z ledvenim delom hrbtenice ali po operaciji trebuha.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije