SKRB VZBUJAJOČE

Porast mentalnih težav adolescentov

Objavljeno 26. maj 2020 09.55 | Posodobljeno 26. maj 2020 10.20 | Piše: M. F.

Težave z duševnim zdravjem med mladostniki v Evropi so vse pogostejše.

Med mladimi je vse več duševnih težav. FOTO: Thinkstock
Težave z duševnim zdravjem so pri Evropejcih, starih od 11 do 15 let, vse pogostejše, je pokazala raziskava, katere rezultate je pred nedavnim objavila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO).

Dekleta bolj ogrožena od fantov

Študija je pod drobnogled vzela zdravje in socialno obnašanje šolske mladine v starosti 11, 13 in 15 let. Potekala je v 45 državah in dokazala, da je med letoma 2014 in 2018 opaziti znaten upad duševnega zdravja. To je z odraščanjem vse bolj ogroženo, za težave pa so zlasti dovzetna dekleta. Eden od štirih adolescentov vsaj enkrat tedensko trpi zaradi nervoze, razdražljivosti in težav s spanjem.

»Povečano število fantov in deklet po vsej Evropi, ki imajo težave z duševnim zdravjem, je skrb vzbujajoče,« je povedal regionalni direktor SZO za Evropo, Hans Henri P. Kluge. Meni tudi, da bi bila dodatna pozornost temu poplačana vsaj na treh ravneh: zdravstvenem, socialnem in ekonomskem. Kajti, kot je še povedal, bi primerni pristopi obravnave teh težav v adolescenci pripomogli k razvoju sedanjih mladostnikov v zdrave odrasle.

Tudi spletno nasilje

V tretjini držav se je v zadnjih letih povečalo število tistih, ki občutijo pritisk zaradi šolskih obveznosti. Več kot eden od 10 vprašanih je povedal, da je bil v zadnjih mesecih žrtev spletnega nasilja, kar prav tako negativno vpliva na duševno zdravje in s tem na sam razvoj mladih generacij.
Deli s prijatelji