NEGA POLETI

Popolna stopala

Poleti pogledom izpostavljena stopala so lahko čudovit okras, a le če so negovana.
Fotografija: Pri lakiranju nohtov na nogah si lahko dovolimo več drznosti.
Odpri galerijo
Pri lakiranju nohtov na nogah si lahko dovolimo več drznosti.

»Slovenci stopalom posvečamo premalo pozornosti,« opozarja Sara Faflek, sodelavka medicinske in estetske pedikure Medi-Pedi v Ljubljani. Namesto da bi jih negovali vse leto in poleti brez težav smuknili iz zaprtih visokih čevljev v sandale in natikače, v hladnem delu leta večinoma popolnoma pozabimo na nego, opozarja pedikerka. S tem lahko naredimo veliko škode, saj so prav jeseni in pozimi naša stopala še bolj obremenjena zaradi kompaktnih čevljev, ki na stopalo pritiskajo bolj kot lahkotna poletna obuvala. Tako je za mnoge obisk pedikerja pred najtoplejšim delom leta nujen, saj so poškodbe, ki smo si jih nakopali skozi leto, prezapletene, da bi jih znali odpraviti sami.
 

Zimski grehi


Ena najpogostejših poškodb, s katerimi se srečujejo pedikerji, so vraščeni nohti. »Pred leti so vraščene nohte odpravljali zdravniki, kirurgi, danes pa zna deformacijo učinkovito in brez operacije odpraviti pediker,« pojasnjuje strokovnjakinja. Vraščanje nohtov lahko preprečimo s pravilnim striženjem: to mora biti čim manj zaobljeno, čim bolj naravnost, saj se preveč okrogli nohti radi začnejo vraščati.

Izogibati se moramo tudi pretesni obutvi. Ko se enkrat noht že vraste, ga moramo pustiti čim bolj pri miru, da nas ne bo bolelo; predel med nohtom in kožo lahko obložimo s celuloznimi lističi, nikoli pa z vato, saj pod njo noht ne more dihati. Nato za rešitev težave obiščemo pedikerja. Ta bo vraščene nohte s pomočjo sponk, ki so ena najnovejših rešitev za tovrstne tegobe, spet naravnal.
Poleti so stopala izpostavljena pogledom.
Poleti so stopala izpostavljena pogledom.

»Silikonsko sponko pritrdimo na noht tako, da ga vleče navzgor in s tem spreminja obliko,« pravi Faflekova. Ena sponka je nameščena približno tri tedne do dveh mesecev. Kako hitro se bo noht naravnal, je odvisno od stopnje ukrivljenosti, v kateri je bil pred namestitvijo prve sponke, zato se ga velja lotiti čim prej. Enako velja za glivice, ki jih bomo hitreje kot s premazi in spreji pozdravili s tabletami, ki jih predpiše samo zdravnik. Kljub temu velja odločitev dobro pretehtati, saj gre za zdravila, ki imajo veliko stranskih učinkov, posebno nevarna pa so za zdravje jeter.

Zdrave noge

»Za zdrave noge je priporočljivo, če stopalom enkrat na teden privoščimo kopel. S tem med drugim dosežemo, da se zmehča koža v nohtnih kanalih, da jih lažje očistimo,« pojasnjuje Sara. Toplo priporoča kopel s kisom, ki je, še posebno če mu dodamo sodo bikarbono, dokaj učinkovito pomožno sredstvo proti glivicam. Poleg kopeli je zelo pomembna tudi redna uporaba kreme. »Nekoč popularni in še vedno zelo učinkoviti ognjič v izdelkih za stopala vedno pogosteje nadomesti urea, ki vlaži in mehča. Ni nujno, da je bolj mastna krema bolj učinkovita – trenutno so precej priljubljene pene, ki so suhe in ne puščajo mastnih madežev. Enkrat na dva tedna je nogam dobro privoščiti piling, denimo iz sladkorja in oljčnega olja. Koža se z oljem nahrani, s sladkorjem pa mehansko odstranimo staro kožo,« pravi. Pomembno je redno striženje nohtov, najboljše s kleščami, ki omogočajo ravno striženje. Ne smejo biti predolgi, segajo naj malo manj kot do roba prsta, saj jih bomo sicer v čevljih poškodovali.
Sara Faflek FOTO: IGOR MALI
Sara Faflek FOTO: IGOR MALI

Poletna nega

Poleti se noga močneje poti, kar lahko omilimo z različnimi sredstvi. »Uporabimo lahko deodorante v pudrih, otroške pudre ali razne specializirane pripravke, ki vpijajo vlago in vonj. Gola noga v čevlju, še posebno takšnem iz umetnih materialov, je idealno okolje za razvoj glivic. To lahko preprečimo z rednim razkuževanjem in zračenjem čevljev. Poleti, ko pokažemo noge v sandalih, so pri ženskah del negovanega stopala tudi nalakirani nohti. »Trenutno so zelo popularne poslikave z bleščečim prahom, ki na nohtu ustvari učinek ogledala. V modi so tudi razne bleščice. Poslikav je manj kakor lani, bolj so poudarjeni različni dodatki, na primer različne nalepke ali bleščeči kamenčki. Nohti niso pobarvani vsi z enim odtenkom: lahko so pobarvani vsak v svoj odtenek ali pa so denimo vsi razen enega pobarvani v enakem odtenku.«
Pri uporabi gel lakov svetuje, da ne pretiravamo, saj je trajni lak dolgo obstojen, na nogah lahko zdrži tudi več mesecev, kar pa ni priporočljivo. Tako ne vidimo, kaj se dogaja z nohtom pod lakom. Če je lak predolgo na nohtu, ne moremo pravočasno ukrepati v primeru glivične okužbe. Pedikerka svetuje previdnost tudi pri odstranjevanju. »Še posebno pri permanentnem laku je treba paziti, da pri odstranjevanju ne poškodujemo nohta. Najbolje je, da prepojimo vato z acetonom in noht zavijemo vanjo ter ga vsake toliko časa podrgnemo, dokler ni lak odstranjen.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije