MOČ

Popaj je imel prav: špinača res krepi

Priljubljena zelenjava vsebuje snov, ki v resnici povečuje telesno moč.
Fotografija: Špinača v resnici povečuje telesno moč. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Špinača v resnici povečuje telesno moč. FOTO: Thinkstock

Znanstveniki z berlinske univerze Freie menijo, da bi morali spojino ekdisteron, ki je v špinači, dati na seznam športnikom prepovedanih snovi. V raziskavo, ki je trajala 10 tednov, so vključili 46 atletov in jih razdelili v dve skupini: sodelujoči v prvi so kot dodatek prehrani uživali kapsule s količino ekdisterona, kakršna je v štirih kilogramih surove špinače. Športniki v drugi skupini so vsak dan uživali placebo.

Občutna razlika

Med potekom študije, ki jo je podprla tudi svetovna protidopinška agencija Wada, se je izkazalo, da so bili športniki, ki so uživali ekdisteron trikrat močnejši od tistih, ki so prejemali placebo. »Domnevali smo, da ta snov povečuje telesno moč, nismo pa pričakovali, da je njen učinek tako velik,« je povedala Maria Parr, profesorica z berlinske univerze in dodala, da so prav zaradi teh dognanj Wadi predlagali, naj jo da na seznam v športu prepovedanih substanc. 

Popaj je vedel

Več vrst zelenjave vsebuje ekdisteron, najbolj znana pa je špinača, še piše v poročilu raziskave. Očitno so tisti, ki so ustvarili lik slavnega mornarja Popaja, ki je za mišice poskrbel z uživanjem špinače, vedeli nekaj, do česar so se strokovnjaki morali dokopati z raziskavo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije