HLAJENJE

Pomoč pri opeklinah: najprej poskrbimo za hlajenje

Najpogostejše so sončne, nastanejo lahko tudi med kuhanjem; manjše oskrbimo sami doma.
Fotografija: Najboljša preventiva je, da se zaščitimo pred sončnimi žarki. FOTO: Andriano_cz/Getty Images
Odpri galerijo
Najboljša preventiva je, da se zaščitimo pred sončnimi žarki. FOTO: Andriano_cz/Getty Images

Ene od najpogostejših opeklin so zagotovo tiste, ki jih povzroči sonce. Le kdo se ne spomni neprijetnega občutka, ko po dotiku dela telesa, ki ga je opeklo sonce in ki kar žari od vročine, začutimo bolečino. Najboljša rešitev so hladni obkladki, v lekarni pa je mogoče dobiti tudi različne kreme, ki vlažijo kožo.

Ob hujši poškodbi je treba k zdravniku. Foto: Shutterstock
Ob hujši poškodbi je treba k zdravniku. Foto: Shutterstock

»Hladni obkladki, koloidne hladilne kopeli, vlažilne kreme, aloe vera gel lahko olajšajo lokalne simptome,« svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Če so opekline hude, na koži nastanejo mehurji, teh, poudarjajo na NIJZ, nikakor ni pametno predirati. S sterilno gazo je smiselno pokriti le odprte erozije kože, saj se tako zmanjša dodatno vnetje. Antihistaminiki lahko olajšajo srbenje kože v procesu zdravljenja.

Pomaga kocka ledu

Drugačne opekline pa lahko dobimo doma, morda se po nesreči dotaknemo vročega likalnika ali kuhalne plošče, se polijemo z vrelo vodo, nas strese elektrika. Kako najbolje ukrepati v takih primerih?

Če gre za izjemno hude opekline – če je njihov premer večji od osem centimetrov, če pokrivajo večji del telesa in so se zajedle globoko v kožo –, je treba takoj obiskati zdravnika. Tam vam bodo zagotovili »intravensko nadomeščanje tekočin, centralno delujoča protibolečinska sredstva, oskrbo hujših zapletov na koži«, navajajo na NIJZ. Manjše lahko oskrbimo sami doma. Kot že rečeno, jih najprej ohladimo, in sicer okoli 10 minut pod tekočo mrzlo vodo.

Če so na obrazu, tja položite mrzel obkladek, dokler bolečina počasi ne pojenja. Če se opečete v ustih, na primer zaradi vroče pijače, vanje za nekaj minut položite kocko ledu.

Ne pozabite na nakit

Če so opekline na območju, kjer imate nakit, tega čim prej nežno odstranite, saj lahko prizadeti predel zateče. Kot že rečeno, mehurjev ne prediramo, saj ti zagotavljajo zaščito pred infekcijami. Če mehur poči, tisti del nežno sperite z vodo in razkužite.

Na opeklino nanesite kremo šele, ko se prizadeto mesto ohladi, nato jo lahko pokrijete s čistim povojem, a ga le ohlapno zavijte, da ne boste povzročali dodatnega pritiska. Če je bolečina zaradi opekline prehuda, si lahko pomagate s protibolečinskimi tabletami.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas