SEV ERIS

Pojavil se je novi sev koronavirusa, če ste bili tukaj na počitnicah, previdno: to so simptomi

V času dopustov in počitnikovanj se je pojavil novi sev koronavirusa, ki sliši na ime eris.
Fotografija: Novi sev koronavirusa sliši na ime eris. FOTO: Ladanifer, Getty Images
Odpri galerijo
Novi sev koronavirusa sliši na ime eris. FOTO: Ladanifer, Getty Images

Čeprav smo mi na koronavirus že malce pozabili, on na nas nikakor ni. Iz Velike Britanije, Amerike, pa tudi iz priljubljene poletne destinacije Slovencev, Grčije, prihajajo novice o novem sevu, ki se imenuje eris. Število obolelih in hospitaliziranih se iz dneva v dan povečuje.

Simptomi erisa so:

  • kihanje
  • glavobol
  • težave z vohom
  • izcedek ali zamašen nos
  • utrujenost
  • vneto grlo
  • kašelj

Ali bi morali in koliko bi morali biti zaskrbljeni?

Uradno ime podvrste erisa je EG.5. Svetovna zdravstvena organizacija trenutno obravnava eris kot nekaj, kar je treba skrbno spremljati, vendar pravijo, da ni razloga za večje skrbi. Ljudje najpogosteje tožijo zaradi močnega izcedka iz nosu, povišane telesne temperature in večdnevne utrujenosti, kašlja, glavobola. Torej je bolj ali manj vse tako kot pri prejšnjih različicah, poudarjajo epidemiologi. Opozarjajo pa, da je lahko ta različica virusa zelo nevarna za starejše skupine prebivalstva, pa tudi za kronične bolnike.

Eris ima zaradi svoje sestave tudi prednost pri širjenju in imunosti, kar pomeni, da se lahko izogne ​​naravni imunosti ali imunosti na podlagi cepiva. »Zaradi svoje prednosti pri širjenju in obhodu imunosti lahko EG.5. povzroči porast okuženih in postane dominanten v nekaterih državah ali celo globalno,« svarijo strokovnjaki.

image_alt
Jasnovidka Sara: prihaja nova bolezen

image_alt
Na otoku mačk kar 300.000 mrtvih muc zaradi koronavirusa

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije