NEPRIJETNO

Pet vzrokov za pogoste obiske stranišča

A med njimi ni očitnega, da res pijete veliko tekočine.
 
Fotografija: Kaj lahko se ponoči zbujate tudi zato, ker pijete premalo. FOTO: Thinstock
Odpri galerijo
Kaj lahko se ponoči zbujate tudi zato, ker pijete premalo. FOTO: Thinstock

Vsak obisk kina je za vas nočna mora, saj morate vedno sedeti nekje blizu izhoda, da lahko med predstavo obiščete stranišče. Prav tako vas mala potreba večkrat zbudi ponoči, čeprav zvečer niste pretiravali s tekočino. Če ste se kdaj vprašali, kje tičijo vzroki za to, imamo za vas nekaj odgovorov.

Vaš mehur je res majhen

Povprečen mehur lahko v sebi zadrži od 900 do 1500 mililitrov seča. Potreba po odvajanju tega se pojavi tedaj, ko je v njem od 300 do 500 mililitrov tekočine. Če menite, da ga izločite manj, je za vašo težavo morda kriva anatomija, natančneje manjši mehur.

Premalo pijete

Kadar zaužijete premalo tekočine, seč postane koncentriran in draži mehur, zato se večkrat pojavi potreba po izločanju, ob katerem priteče le nekaj kapljic. Povsem logično je, da je ob povečanem vnosu tekočine praznjenje mehurja pogostejše, a tudi izdatnejše, urin pa je svetlo rumen in brez močnega vonja.

Okužba sečil

Med simptomi okužbe sečil so tudi pogostejši obiski stranišča. Če jih spremlja pekoč občutek ali bolečina, o tem obvestite zdravnika.

Šibke mišice medeničnega dna

Oslabljene mišice medeničnega dna so pogoste po porodu, prav tako slabijo s staranjem, rešitev v tem primeru predstavljajo keglove vaje. Te ne pomagajo le pri krepitvi omenjenih mišic, temveč skrbijo tudi za splošno zdravje.

Jemanje nekaterih zdravil

Nekatera zdravila, denimo tista za uravnavanje krvnega tlaka, delujejo kot diuretiki in spodbujajo ledvice, da proizvajajo več seča. Enak učinek imajo tudi zdravila, ki zdravijo tesnobnost, depresijo in podobna mentalna stanja. Prav ta so lahko kriva, da vas ponoči zbuja mala potreba.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije