PRIPOROČLJIVO

Pet priporočljivih živil, če želite shujšati

Niso vse maščobe in ogljikovi hidrati slabi.
Fotografija: Nekatera živila so lepi postavi neprijazna le na prvi pogled. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Nekatera živila so lepi postavi neprijazna le na prvi pogled. FOTO: Thinkstock

Na poti do vitkejše postave se mnogi odpovedo številnim živilom, ki naj bi jih ovirala do želene številke na tehtnici. A pretirano odrekanje določenim hranljivim snovem vodi v njihovo pomanjkanje v telesu, zato to ne more dobro opravljati svojih nalog. Katera so tista, ki se jim, čeprav se na prvi pogled zdijo lepi postavi sovražna, ne smete odpovedati?

Živila, bogata z omega tri maščobami

Esencialne maščobne kisline so obvezne za brezhibno delovanje telesa. Ker jih organizem ne more proizvajati sam, mu jih je treba vsakodnevno dovajati s hrano. Z njimi bogati so losos, tune, sardele, lupinasti plodovi, olivno in laneno olje. Čeprav gre za maščobe, morajo biti sestavni del vaše prehrane.

Cela žita

Niso vsi ogljikovi hidrati slabi. Nasprotno. Telesu dovajajo energijo, in medtem ko so predelani, kot sta bela moka in sladkor, ter jedi, ki jih vsebujeta, zdravju in postavi res neprijazni, to za sestavljene ne velja. Cela žita so bogata z vlakninami, beljakovinami in vitamini kompleksa B. Tu so še za zdravje nepogrešljivi vitamin C, kalcij, magnezij in silicij. Pomembno je zato, da v svojo prehrano umestite cela žita, kot so proso, ječmen, ajda, oves, rjavi riž, amarant in podobna.

Jabolčni kis

Ocetna kislina, ki je glavna sestavina kisa, spodbuja razgradnjo škroba v telesu in tako olajša hujšanje. Študije so pokazale, da vsakodnevno uživanje jabolčnega kisa lahko pomaga pri zmanjševanju indeksa telesne mase, obsega trebuha in ravni trigliceridov v krvi. A z njim ne smete pretiravati: tri žlice kisa dodajte dvema decilitroma vode in napitek pijte enkrat na dan.

Temna čokolada

Košček (ali dva) temne čokolade, torej tiste, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava, bi moral biti sestavni del dnevne prehrane. Čokolada vsebuje številne antioksidante in polifenole, med drugimi teobromin, teofilin in kofein. To so bioaktivne komponente, ki blagodejno delujejo na centralno živčevje, zmanjšujejo tek ter ohranjajo sitost.

Kokosovo olje

Nasičena maščoba, v kateri prevladuje laurinska kislina, je znana po svojem protibakterijskem in protivirusnem delovanju. Deviško kokosovo olje je lahko prebavljivo, ne upočasnjuje prebave in telesu predstavlja dober izvor energije. Lahko ga uporabljate kot dodatek jedem, sadnim in zelenjavnim zmeškom, največji učinek pa ima, če si ga vsak dan privoščite eno žličko.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas

Slovenske novice - Osvežujemo stran - 1

Osvežujemo stran

image/svg+xml