OBČUTLJIVOST

Pet neobičajnih znakov preobčutljivosti za gluten

Med njimi so tudi kožni osip, glavoboli in hitre spremembe razpoloženja.
Fotografija: Preobčutljivost za gluten je povezana tudi s hitrimi spremembami razpoloženja. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Preobčutljivost za gluten je povezana tudi s hitrimi spremembami razpoloženja. FOTO: Thinkstock

Poleg običajnih težav s prebavo (napihnjenost, vetrovi, slabost, neredna prebava, bolečine v želodcu) obstaja niz drugih znakov, ki nakazujejo preobčutljivost za gluten ali celo celiakijo. Kateri prav tako pričajo, da bi se morda morali izogibati glutenu, čeprav večina ob njih na to ne pomisli?

Hitre spremembe razpoloženja

Kakor na prebavo gluten vpliva tudi na počutje. Preobčutljivost zanj je povezana s hitrimi spremembami razpoloženja, tesnobnostjo, depresijo in hiperaktivnostjo. Vse to je mogoče ublažiti z izogibanjem glutenu.

Stalna utrujenost

Kot posledica preobčutljivosti za gluten se pogosto pojavljajo kronična utrujenost in nagli padci energije, zlasti takoj po obroku.

Glavoboli in vrtoglavice

Mogoče so tudi migrene, kar kažejo natančni posnetki možganov, obolelih za celiakijo. Na posnetkih so vidna vnetja nevronov, ki privedejo do neznosnih glavobolov. Ta vnetja povzročajo tudi vrtoglavice in nenadzorovano trzanje telesa.

Hormonske spremembe

Vnetja, ki jih povzroča preobčutljivost za gluten, vplivajo na nadledvično žlezo in spremenijo delovanje endokrinega sistema. Tako pride do spremembe hormonskega ravnovesja in privede do spremenjenega menstrualnega cikla ter tudi neplodnosti.

Srbenje in osip

Kadar se telo bori z glutenom, ki ga ne presnavlja, lahko na koži pride do osipa in srbenja. Najpogosteje se to pojavi na hrbtu in zgornjem delu rok. Vnetje je posledica tvorjenja protiteles, kožne spremembe pa velikokrat  spominjajo na luskavico.

Nič na svojo pest

Ljudje, ki so preobčutljivi za gluten ali imajo celiakijo, morajo iz hrane povsem izločiti to beljakovino. Takšna prehrana pa ne koristi zdravim posameznikom, saj povečuje verjetnost sladkorne bolezni tipa dve. Zato se, preden se odločite zanjo, pri zdravniku prepričajte o diagnozi in prehrane ne spreminjajte na lastno pest.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije