NERESNIČNO

Pet najpogostejših mitov o spanju

Vsem res ne gre verjeti.
Fotografija: Primerna količina spanja je odvisna od vsakega posameznika. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Primerna količina spanja je odvisna od vsakega posameznika. FOTO: Thinkstock

Kakovosten spanec je za dobro delovanje telesa, zbranost in spomin nepogrešljiv. To ve vsak. Prav tako večina pozna priporočila o tem, kako, kje in koliko naj bi spali. A vendar vsem ne smemo verjeti. Gre namreč za splošno razširjene resnice, ki bi jih zlahka poimenovali kar miti. V resnici namreč ne držijo. Najpogostejših pet razkriva strokovnjak za spanje Neil Stanley.

Če boste kavo pili pred spanjem, ne boste mogli spati

Obstajajo ljudje, ki so občutljivi za kofein, in ta pri njih res negativno vpliva spanje. Pri drugih pa ne povzroča nobenih težav. V katero skupino kdo sodi, mora ugotoviti sam.

Spanje je mogoče nadoknaditi

Nemogoče je z dolgim spanjem v prostih dneh nadoknaditi neprespane noči in vsakodnevno pomanjkanje spanca. Pomembna je spalna rutina, ki jo je treba upoštevati vsak dan.

Vsak potrebuje osem ur spanja

Količina časa, ki jo nekdo potrebuje, da se ponoči spočije, je individualna. Za nekatere je osem ur dovolj, drugi jih potrebujejo devet, nekateri se naspani zbudijo po sedmih urah, trdi Stanley.

Starejši kot smo, manj spanja potrebujemo

Resnica je, da spimo manj, a to ne pomeni, da potrebujemo manj spanja. Spalne navade se oblikujejo v zgodnjih 20. letih in se skozi leta opazno ne spreminjajo. Spreminja pa se sposobnost ohraniti kakovosten spanec. Starejši zato težje zaspijo in se ponoči pogosteje zbujajo.

Vadba zvečer otežuje spanje

Večerna vadba ne vpliva negativno na spanje. Pomembno je le, da se po njej sprostite in tako telesu omogočite pripravo na nočni počitek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije