ZDRAVO TELO

Pet najboljših razlogov za kolesarjenje

Takole dejstva, ki govorijo v prid vrtenju pedalov, utemeljuje znanost.
Fotografija: Kolesarjenje pozitivno vpliva na fizično in psihično zdravje. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Kolesarjenje pozitivno vpliva na fizično in psihično zdravje. FOTO: Getty Images

Razmišljate o tem, da bi med telesne aktivnosti umestili vožnjo s kolesom? Ostanite pri tej nameri, saj boste tako storili veliko dobrega za svoje telo. Na medicinski šoli univerze Harvard takole nizajo pet pozitivnih učinkov kolesarjenja.

Varuje sklepe

Kadar kolesarite, se večina telesne teže prenese na zadnjico. Med hojo in tekom so na drugi strani znatneje obremenjene noge in zato trpijo sklepi teh okončin. »Vožnja s kolesom je kot nalašč za vse, ki imajo težave z bolečinami v sklepih in tudi artritisom,« je povedala Clare Safran Norton s harvardske medicinske šole.

To je odlična aerobna vadba

Med vrtenjem pedal se izboljšuje dihanje, okrepi se delovanje srca in možganov, prav tako kolesarjenje dobro vpliva na ožilje in v telesu spodbuja nastajanje endorfinov, ki imajo pozitiven vpliv na razpoloženje. To je zato odlična aerobna vadba, ki skrbi za zdravje telesa, za mentalno zdravje ter za izvrstno počutje.

Krepi mišice

Med kolesarjenjem delujejo številne mišice, najbolj pa tiste zadnjice in nog. Zaradi položaja na kolesu so dejavne tudi mišice zgornjega dela telesa, zlasti rok, ramen ter trebuha.

Lajša vsakodnevne aktivnosti

Med vožnjo s kolesom je treba ohranjati ravnotežje, povečuje se vzdržljivost, zato je ob rednih trening lažje izvajati vse vrste fizične aktivnosti, pa naj bo to delo ali zabava.

Skrbi za močne kosti

Safran Nortonova temu dodaja da se med kolesarjenjem povečuje gostota kosti, zato ta dejavnost varuje tudi pred osteoporozo.

Strokovnjaki z omenjene ustanove vsem, ki imajo težave s srcem, z artritisom in zmanjševanjem kostne mase, pred začetkom intenzivnega kolesarjenja priporočajo posvet s svojim zdravnikom ter zlasti, da intenziteto treningov prilagodijo svojemu zdravstvenemu stanju in telesnim sposobnostim.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije