DUHOVNI NASVET

Osvobodite se!

Varnost in stabilnost sta naši osnovni potrebi. Prav to pa nas lahko tudi veže in omejuje.
Fotografija: Počnite stvari drugače, sledite sebi in svoji poti.
Odpri galerijo
Počnite stvari drugače, sledite sebi in svoji poti.

Veliko ljudi svobodo enači z denarjem - če bi zadeli na loteriji, bi lahko počeli, kar želijo, kupili, kar želijo, njihovo življenje bi bilo srečno in zadovoljno. Toda izkušnje kažejo, da ni tako preprosto. Novopečeni bogataši se namreč kmalu začnejo soočati z drugimi življenjskimi težavami, strinjajo pa se, da denar sam po sebi ne osvobaja.
Psihologi pravijo, da se, če se ne počutite popolnoma svobodne, vprašajte, zakaj je tako. Morda zato, ker smo navajeni spadati v določene predalčke, recimo po rasi, starosti, spolu in zunanjih nalepkah, ki nam jih nadenejo drugi. Ostajamo v njih, pri tem smo prepričani, da lahko počnemo, jemo, se oblačimo in ravnamo, kot hočemo, vendar se nikoli ne vprašamo, ali je to tisto, kar si res želimo. Varneje je ostati v predalčku. Varneje se je opreti na reči in ljudi, na katere smo čustveno, miselno in fizično vezani.

Svoboda duha

Svoboda je stanje uma. Je pripravljenost sprejemati odločitve s svobodno voljo ter živeti z njihovimi posledicami brez krivde in strahu. Svoboda je znak samozavedanja. Če se zavedate, kaj terja vzdrževanje fizičnega, psihičnega in čustvenega blagostanja, in se zavestno odločate v skladu s svojimi cilji, živite svobodno, pravijo guruji. Svoboda je, da prepoznate resnico, ste močni in vas nič ne omejuje.
Toda svoboda zahteva pogum. Dovolj pogumni morate biti, da priznate, da je vse mogoče in da se lahko spopadete z vsem. Ko ste pripravljeni pokazati ta pogum do točke, ko boste tvegali, kar koli se zgodi, vas bo poneslo naravnost tja, kjer morate biti, in to vas bo dokončno osvobodilo.
Razmislite o vezeh, ki vas omejujejo. Vedno imate možnost, da se odzovete na dogodke po svoji volji. Vedno se lahko odločite, kaj boste in česa ne boste storili. Vedno lahko poskusite kaj novega, tvegate in si premislite. To je prvi korak k osvoboditvi. Ne gre za bančni račun in izobrazbo – to ni tisto, kar vam v resnici omogoča napredek, če ste sicer leseni in ohromljeni in stopicate na mestu. Predvsem se morate vprašati, kaj si res želite. Ste dovolj pogumni, da si priznate, po čem hrepenite, brez strahu? Ko boste jasno opredelili svoje želje, lahko začnete slediti svojim sanjam. Lahko naredite prvi korak iz svoje rutine. Ko se odločite o tem, kaj želite, namreč lahko sprejemate pogumne odločitve in se s tem osvobodite.
Psihologi menijo, da nas reči, ki nam dajejo varnost, pravzaprav najbolj omejujejo. Razmislite, zakaj v resnici vztrajate v določeni službi, razmerju, prijateljstvu … Oluščite omejitve v sebi. Ni treba, da vedno kimate, samo da bi vsem ugajali. Ni treba, da počnete reči, ki so v popolnem neskladju z vami, ker si ne upate stopiti v drugo smer. Odločite se in počnite tisto, kar je prav za vas, čeprav bodo drugi rekli, da ste nori. Soočite se s stvarmi, ki se jih najbolj bojite, saj vas bo to osvobodilo. Tam zunaj vas čakajo izvrstne priložnosti!
In za vedno si zapomnite: svoboda je stanje duha. Vedno imate možnost izbire. Vaša svobodna volja je temelj vaše svobode. Svobodni ste, da počnete, kar želite. Svoboda je izkušnja, ki je denar ne more kupiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije