V RAZMISLEK

Osem znakov, da ste odvisni od svojega pametnega telefona

Denimo, namesto da bi se dobili s prijatelji ali si vzeli čas za katero drugo prostočasno aktivnost, zrete v svojo pametno napravico.
Fotografija: Uporaba pametnega telefona lahko preraste v odvisnost. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Uporaba pametnega telefona lahko preraste v odvisnost. FOTO: Thinkstock

Odvisnost od pametnega telefona je, tako kot vsaka druga zasvojenost, nevarna. Ne ogroža namreč le fizičnega in psihičnega zdravja, temveč negativno vpliva tudi na odnose s soljudmi. Kateri pa so znaki, ki pričajo, da uporaba pametne napravice meji že na zasvojenost?

Odtegnitveni simptomi

Nikomur ni všeč dejstvo, da je doma pozabil telefon. A če se pri vas po tem, ko opazite, da ga ni v torbici, žepu in ne na sedežu v avtomobilu, pojavijo tresenje rok, živčnost, znojenje, nervoza ter podobni fizični znaki, imate dober razlog za zaskrbljenost.

Vaše misli ne sodelujejo z vami

Pri ljudeh, ki so pretirano navezani na svojo napravico, se sčasoma pojavijo trajni psihični simptomi: razdražljivost, upad koncentracije, pozabljivost, slabša storilnost in podobno. Ti so posledica dejstva, da najbrž pozno v noč zrete v zaslon, s čimer je oviran spanec, posledica tega pa so odzivi miselnih funkciji.

Na telefon gledate kot na sredstvo za beg iz težav

Ljudje se zatekajo k odvisnosti, ker želijo zbežati pred težavami. Če tedaj, ko vam nekaj ne gre po načrtih, pridno drsate po zaslonu in se ogradite od okolice, vaše vedenje meji na zasvojenost.

Imate slabo vest

Sami pri sebi sicer veste, da preveč časa preživite v družbi svojega pametnega prijatelja. A če ste to sebi še pripravljeni priznati, drugim zavzeto zatrjujete, da nimate nikakršnih težav. Zanikanje in laži so nedvomno še eno opozorilo, da ste z njim zasvojeni.

Zanemarjate vsakodnevna opravila

Ne vzamete si časa za pošten obrok, hišna dela stojijo, še v službi se le stežka prebijete skozi vsa opravila, ki vas čakajo, saj tedaj, ko v roke vzamete pametni telefon, vse drugo za vas preneha obstajati. Ukrepajte, preden bo vse skupaj pripeljalo tako daleč, da boste začeli zanemarjati celo osnovne biološke potrebe in boste raje žejni ali lačni, kot da bi vsaj za trenutek odložili pametno napravico.

Drugim aktivnostim posvečate vse manj časa

Namesto da bi se dobili s prijatelji ali si vzeli čas za katero drugo prostočasno aktivnost, zrete v svoj telefon. To je zelo zgovoren opozorilni znak.

Vse socialne interakcije so skrčene na komunikacijo s telefonom

Če veliko uporabljate telefon, najbrž komunicirate s prijatelji, z družino, s sodelavci. Konec koncev je temu namenjen, težava pa nastane, kadar je čisto vsa komunikacija skrčena samo na tisto, ki se odvija prek telefona in osebne sploh ne poznate več.

Ob vsakem poskusu, da bi ga uporabljali manj, vam spodleti

Če ste res odvisni od telefona, boste težavo težko premagali. Kar ste spoznali tudi sami in se kljub začetni trdni volji, da mu boste posvečali manj časa, vedno znova vračate na stara pota.

Kako premagati odvisnost?

  • Nekoga, ki mu zaupate, seznanite s svojo težavo in namero po tem, da bi jo premagali, ter ga prosite za pomoč.
  • Določite dan, ko ne boste uporabljali mobilnega omrežja in mobilnih podatkov. Tedaj vse povezave namerno izklopite.
  • Telefona ne uporabljate v postelji ali pri obrokih.
  • Zaslon nastavite na črno belo. Tako bo veliko manj zanimiv, kot če bi vas pozdravljal v barvah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije