Osem živil, ki bi jih vsi s povišanim sladkorjem morali jesti vsak dan

S premišljeno sestavljenimi jedilniki je mogoče uravnavati količino krvnega sladkorja.
Fotografija: Hranljive snovi v zelenjavi pozitivno vplivajo na količino sladkorja v krvi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Hranljive snovi v zelenjavi pozitivno vplivajo na količino sladkorja v krvi. FOTO: Thinkstock

Izbor pravih živil je ključen za posameznike s povišanim krvnim sladkorjem in za tiste, pri katerih je diagnosticirana sladkorna bolezen. Obstajajo taka, ki bi jih oboji morali redno uživati. Katera so nepogrešljiva, navaja portal CookingLigh.

Borovnice

Redno uživanje borovnic in drugega jagodičevja vpliva na občutljivost telesa na inzulin, hkrati so ti sadeži dober vir sestavljenih ogljikovih hidratov. Kot dokazujejo študije, zaradi fitokemikalij blažijo vnetne procese v organizmu ter tako manjšajo tveganje za bolezni srca in ožilja, ki so lahko posledica sladkorne bolezni.

Citrusi

Raziskave so pokazale, da ima uživanje mandarin, pomaranč, grenivk in drugih citrusov pozitiven učinek na količino sladkorja ter holesterola v krvi. Največ zaslug za to imajo protivnetna snov hesperidin in vlaknine. A pozor, v prid zmanjševanja krvnega sladkorja je primerno uživati cele sadeže, ne pa iz njih iztisnjenega soka.

Stročnice

Čičerika, fižol, leča in druge stročnice imajo nizek glikemični indeks in so zato primerne za diabetike. V leta 2012 izvedeni raziskavi, objavljeni v časopisu Archives of Internal Medicine, se je izkazalo, da lahko osebe s sladkorno boleznijo tipa dve z 240 grami stročnic dnevno v roku treh mesecev zmanjšajo količino sladkorja v krvi in vrednost krvnega tlaka.

Temna čokolada

Lahko sladica pozitivno vpliva na vrednost krvnega sladkorja? Nekatere študije kažejo, če je ta sladica čokolada, lahko. Sicer v majhnih količinah, za pozitiven učinek na zdravje pa so zaslužni v njej prisotni polifenoli.

Zelenjavni obroki

Pri vegetarijancih je manjše tveganje za pojav diabetesa tipa dve kot pri tistih, ki jedo meso. Leta 2012 izvedena študija, objavljena v časopisu Journal of Preventive Medicine, je odkrila, da so za to zaslužne predvsem vlaknine in druge, v zelenjavi zastopane hranljive snovi, ki pozitivno vplivajo na krvni tlak, trigliceride in tudi na količino sladkorja v krvi.

Olivno olje

Uživanje ekstra deviškega olivnega olja ni povezano le z manjšim tveganjem za srčne bolezni, temveč pozitivno vpliva tudi na količino sladkorja v krvi in zavira vnetne procese v telesu, ki so velikokrat krivi za kronične bolezni, med drugim za diabetes tipa dve.

Probiotiki

Več novejših študij je proučevalo vpliv dobrih bakterij na količino glukoze v krvi. Izsledki teh navajajo, da uživanje živil s probiotičnimi bakterijami pozitivno vpliva na raven krvnega sladkorja, a le, kadar so prehrani dodani redno in vsaj osem tednov.

Cejlonski cimet

Pomaga pri zmanjševanju količine sladkorja v krvi. Natančni mehanizmi, kako nanj vpliva, še niso znani, prav tako tudi ne priporočeni vnos, a dejstvo je, da pozitivno vpliva na krvni sladkor, nima stranskih učinkov, hkrati je odličnega okusa ter je dobrodošel v jogurtu, v jutranji skodelici ovsenih kosmičev ali sadno-zelenjavnih zmeških.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije