KORISTNO

Osem pozitivnih učinkov vsakodnevnega uživanja medu

Med drugim krepi spomin, zagotavlja čisto kožo in omogoča boljši spanec.
Fotografija: Med je naravno zdravilo, ki premaguje številne težave. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Med je naravno zdravilo, ki premaguje številne težave. FOTO: Thinkstock

Vedno znova iščemo naravno zdravilo, ki bi pomagalo pri premagovanju čim večjega števila z zdravjem in s počutjem povezanih težav, v resnici pa je že na voljo. To je med. Poglejte, kaj vse se bo zgodilo, če si ga boste vsak dan privoščili vsaj eno žlico.

Koža bo čistejša

Med vsebuje veliko antioksidantov, ki med drugim pripomorejo k čiščenju organizma in spodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa. Prav tako protibakterijske snovi v njem pripomorejo k lepi in čisti koži.

Lažje boste shujšali

Če pazite na težo, bi morali sladkor nadomestiti z medom. Ta namreč zaradi sestave spodbuja presnovo in tako pripomore k lažjemu nadzorovanju kilogramov.

Količina slabega holesterola bo manjša

Sestavine medu, zlasti v njem prisotni vitamini, minerali in antioksidanti, pomagajo pri uravnavanju holesterola v krvi.

Srce bo močnejše

Študije kažejo, da v medu prisotni antioksidanti varujejo pred zoženjem arterij. Ta pojav lahko vodi v bolezni srca, povzroča glavobole ter negativno vpliva tudi na spomin. V zaščiti pred zoženjem arterij vsak dan zaužijte kozarec vode z dodatkom žlice medu.

Spomin bo boljši

Med premaguje napetost, pomaga pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom ter izboljšuje spomin. Poleg tega se v njem prisoten kalcij v telesu zlahka absorbira. Kalcij sodi med minerale, ki so med drugim nujno potrebni za dobro delovanje živčevja, seveda tudi možganov.

Bolje boste spali

Pod vplivom medu se v telesu sprošča serotonin, ki se pretvori v hormon spanja melatonin ter s tem zagotavlja boljši spanec.

Prebava bo boljša

Med je močan antiseptik in ga je priporočljivo uživati na prazen želodec. Ta navada pomaga pri preprečevanju bolezni prebavnega sistema. Pri prehodu skozi prebavila uničuje škodljive bakterije in spodbuja celjenje manjših ran na želodčni sluznici.

Manj boste napeti

Med pomirja živce in premaguje utrujenost. Glukoza v njem je ključna za dobro delovanje nevronov, v telesu se hitro absorbira ter pripomore k sproščanju in blaži simptome psihičnih težav.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije