ZELENJAVA

Osem odgovorov na vprašanje, zakaj pogosteje jesti cvetačo

Objavljeno 31. januar 2020 15.09 | Posodobljeno 31. januar 2020 15.25 | Piše: M. F.

Cvetača je vrsta zelenjave, ki ima številne koristi za zdravje.

Cvetača je okusna in zdrava. FOTO: Thinkstock
Pozimi je na mizi pogosto cvetača. In prav je tako, kajti zaradi bogastva hranljivih snovi je velika zaveznica zdravja. 

Ima nizko energijsko, a visoko hranljivo vrednost

Cvetača ima nizko energijsko vrednostjo in zato ne ogroža vitke postave, vsebuje pa vitamin C, K, B6 (piridoksin), B9 (folna kislina), mangan, magnezij in kalij.

Vsebuje veliko vlaknin

Vlaknine so obvezna sestavina zdrave prehrane, saj pozitivno vplivajo na delovanje prebavil in srca, varujejo pred sladkorno boleznijo in nekaterimi oblikami raka. V skodelici cvetače so trije grami vlaknin, kar je 10 odstotkov dnevno priporočenega vnosa za odraslega človeka.

Veliko antioksidantov

Antioksidanti so snovi, ki telesne celice varujejo pred škodljivimi vplivi prostih radikalov ter preprečujejo telesna vnetja, ki sicer vodijo v številne kronične bolezni. Cvetača vsebuje vitamin C, betakaroten, kemferol, kvercetin, rutin in mnogo drugih, ki varujejo pred rakom debelega črevesja, pljučnim rakom, rakom dojk in prostate, pred srčnimi boleznimi ter hkrati skrbijo za močno odpornost.

Pomaga pri hujšanju

V 100 gramih ima le približno 100 džulov (23,88 kalorije), zaradi vlaknin nasiti in ohranja sitost ter vsebuje veliko vode, ki je nepogrešljiva za dobro delovanje prebavil in s tem za vitkejši pas.

Bogata je s holinom

Holin (vitamin B8) je snov, ki igra pomembno vlogo pri varovanju celičnih membran, pri sintezi DNK in pri presnovi. Nepogrešljiv je pri tvorjenju nevrotransmiterjev, ki so pomembni za dobro delovanje živčevja, in pomaga pri preprečevanju kopičenja maščob v jetrih. Če ga je v telesu premalo, se poveča verjetnost bolezni srca, jeter in nevroloških težav, kot sta demenca in alzheimerjeva bolezen. S holinom bogati živili sta brokoli in cvetača.

Vsebuje sulforafan

Ta antioksidant ima pomembno vlogo v zaščiti pred rakom, zlasti pred rakom debelega črevesa in prostate, vpliva pa tudi na druge oblike malignih obolenj: raka dojke, ščitnice, kožnega raka in levkemijo. Ob tem pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka in skrbi za zdrave arterije.

Nadomestilo za žita

Cvetača je odlično nadomestilo za z ogljikovimi hidrati bogatejše priloge, kot je denimo riž. Skodelica tega ima 25 gramov, enaka količina cvetače pa le 5 gramov ogljikovih hidratov.

Nešteto možnosti uporabe

Primerna je kot solata, priloga, sestavina juh, lahko je dodatek h glavnim jedem, dobra je kuhana na pari ali pečena na žaru in začinjena s sokom limone ter olivnim oljem. Zaradi številnih možnosti priprave se je cvetače skoraj nemogoče naveličati.
Deli s prijatelji