POVEZAVA

Optimizem zmanjšuje verjetnost demence

Pozitiven odnos do življenja in prava vadba varujeta zdravje možganov.
Fotografija: Optimizem zmanjšuje količino stresa, ki vpliva na pojav demence. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Optimizem zmanjšuje količino stresa, ki vpliva na pojav demence. FOTO: Thinkstock

Pri ljudeh, ki proces staranja sprejmejo kot nekaj povsem naravnega ter v kasnejši življenjski dobi ohranjajo pozitiven odnos do življenja, je za 50 odstotkov manjša verjetnost demence, so dokazali psihologi z univerze Yale.

Močnejši od genov

Pozitivne misli zavirajo genetske dejavnike za razvoj bolezni, so zapisali na podlagi študije, v katero je bilo vključenih 4765 posameznikov, starejših od 60 let, pri katerih je bila prisotna variacija gena ApoE, ki je najpogosteje povezana s pojavom alzheimerjeve bolezni. Znanstveniki so sodelujoče spremljali štiri leta. V tem času so opravljali različne teste, s katerimi so preverjali njihove kognitivne sposobnosti in psihosocialno stanje. Rezultati so pokazali, da je bila pri tistih, ki so kljub staranju ohranjali optimizem, verjetnost alzheimerjeve bolezni ali druge oblike demence za 50 odstotkov manjša kot pri manj optimističnih posameznikih.

Več optimizma, manj stresa

Avtorji študije sicer poudarjajo, da to, kako odnos do življenja vpliva na staranje možganov, še ni znano. »Rezultati jasno kažejo, da optimizem in pozitiven odnos do življenja v kasnejši dobi življenja delujeta kot zaščitni faktor, zlasti pri ljudeh, pri katerih je zaradi genskih variacij verjetnost demence večje,« je povedala voditeljica ekipe Becca Levy z univerze Yale.

Vse pogostejša težava

Zaradi staranja prebivalstva v razvitem delu sveta postaja demenca ena od največjih zdravstvenih težav sodobnega časa, zato je vse več raziskav, s katerimi stroka skuša najti načine, kako jo preprečiti. Ena od njih je pokazala, da tudi vsakodnevna polurna hitra hoja pomaga, saj spodbuja pretok krvi po telesu in s tem med drugim varuje tudi zdravje možganov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije