NA ZDRAVJE

Oljčno olje za bister um

Od nekdaj so znane njegove zdravilne vsebnosti, Hipokrat ga je predpisoval za več kot 60 različnih bolezni.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Oljčna vejica simbolizira prijateljstvo in mir, oljka pomaga pri mnogo težavah. Njeni plodovi so polni hranil in vitaminov, nekateri delujejo protibakterijsko, protivnetno, tudi protiglivično in protivirusno.

Oljčno olje varuje srčno-žilni sistem, saj niža krvni tlak in prispeva k uravnovešanju ravni holesterola, nižalo naj bi tveganje za možgansko kap in razvoj diabetesa tipa 2. Blagodejno vpliva na prebavo oziroma skrbi za zdravje prebavnega sistema, blaži težave z zgago, gastritisom, tudi zaprtjem. Tudi spolno slo naj bi krepilo in varovalo zdravje kosti.

Ljudska medicina ga ne priporoča le za uživanje. Ker denimo blaži bolečine v mišicah, ga le malce pogrejemo in nežno vmasiramo v boleči predel. Koristilo naj bi tudi pri bistrosti uma, saj naj bi izboljševalo kognitivne funkcije in obenem preprečevalo demenco: raziskava, opravljena leta 2009, je pokazala ugoden vpliv oleokantala, močne grenke spojine v oljčnem olju, na preprečevanje alzheimerjeve bolezni.


Poleg tega blagodejno vpliva na kožo, blaži težave – od izpuščajev do luskavice in tudi herpesa na ustnici, tudi na (zaceljene) brazgotine po operacijah ga lahko nanašamo –, pa tudi k lepšemu videzu prispeva, saj koži vrača lesk in je obenem odlično sredstvo proti staranju. To so dobro vedele že Rimljanke, ki so ga nanašale na obraz in lase, v starem Egiptu so se v oljčnem olju kar kopali. Če pomešamo žličko oljčnega olja z žličko sladkorja, smo dobili super piling. A če je vaša koža nagnjena k aknam, ravnajte previdno.

Dejstvo je, da oljčno olje na številne načine blagodejno vpliva na naše zdravje, zato ga, če ga še niste, vključite v vsakodnevno prehrano. Poudariti pa je treba, da vsi našteti učinki veljajo za ekstra deviško oljčno olje, najboljše olje, ki ga oljka lahko da. Če je še ekološke pridelave, toliko bolje. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije