HIV/AIDS

Okužba ni več smrtna obsodba

Ali končno imamo zdravilo proti virusu in ga bo mogoče uničiti?
Fotografija: Ne bojte se testiranja! FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Ne bojte se testiranja! FOTO: Shutterstock

Trditev, da virus HIV ne izbira, si je dobro zapomniti. To zelo dobro dokazuje zgodba 60-letne Sue Mason iz Velike Britanije, ki se je z virusom HIV okužila, potem ko se je po dolgoletni zvezi ločila od moža. Stara je bila 45 let, ko je spoznala novega moškega, se vanj zaljubila in z njim preživela 18 mesecev. Le nekaj mesecev zatem, ko se je njuna romanca končala, pa se mu je zdravstveno stanje zelo poslabšalo in ugotovili so, da je za to kriv HIV. Ker je bila okužba odkrita prepozno, mu zdravniki niso mogli več pomagati. Ko je Masonova od nekdanjega partnerja izvedela, da je živel s HIV, je bila šokirana in celo jezna ob njegovem nasvetu, naj se testira. »Mislila sem, da virus HIV ne more doleteti starejših, heteroseksualnih žensk,« je dejala. Vseeno je opravila test, bil je pozitiven. »Hvaležna sem mu, da mi je povedal za okužbo, vprašanje je, kaj bi se dogajalo z mano. Počutila sem se zelo dobro in na kraj pameti mi ne bi prišlo, da bi se testirala,« razlaga Masonova, ki že jemlje ustrezno terapijo in opozarja na pomembnost testiranja ter tudi na odpravo diskriminacije ljudi, ki živijo z virusom.

Prej se zdraviš, bolje je

Zdravila, ki bi izničilo HIV, še ni. FOTO: Guliver/Getty Images
Zdravila, ki bi izničilo HIV, še ni. FOTO: Guliver/Getty Images
Dandanes okužba z virusom HIV ne pomeni več smrtne obsodbe, seveda če ga pravočasno odkrijemo in začnemo takoj zdraviti. Tako ne preprečimo le razvoja aidsa (zadnji stadij okužbe), ampak tudi prenos na druge osebe. Človek, ki živi s tem virusom in redno jemlje ustrezno terapijo, ima v krvi nezaznavno virusno breme, kar pomeni, da je verjetnost za prenos več kot 95-odstotno zmanjšana. A kot opozarjajo strokovnjaki, se zaradi tega nikakor ne smemo odpovedati zaščiti, kondomom, saj se virus, če okuženi zboli za gripo, razplamti.

Preventivno se lahko zaščitimo tudi s predizpostavitveno zaščito pred okužbo s HIV (PrEP). V Sloveniji še ni brezplačna, se pa izvaja študija pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Kot pojasnjujejo na spletni strani kajisces.si, ki je del projekta Odziv na HIV, gre za protivirusno zdravilo, ki preprečuje okužbo – če posameznik dosledno jemlje zdravila, ostane HIV-negativen. »Namenjen je HIV-negativnim posameznikom, ki so redno izpostavljeni tveganju za okužbo z virusom HIV, torej tistim, ki kondoma ne uporabljajo redno s spolnimi partnerji, za katere ne vedo, kakšen je njihov HIV-status,« so zapisali.

Kmalu zdravilo?

Kondom je še vedno najboljša zaščita. FOTO: Shutterstock
Kondom je še vedno najboljša zaščita. FOTO: Shutterstock
Zdravila, ki bi posameznikov virus HIV popolnoma odstranilo iz telesa, še ni. A se morda obeta v bližnji prihodnosti: ravno v začetku novembra letos so predstavniki ameriškega podjetja American Gene Tehnologies predstavili zdravilo AGT103-T v obliki genske terapije, s katerim bi lahko telesu pomagali, da bi dokončno izničil virus. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko že januarja 2020 začeli prva klinična testiranja na človeku.

HIV ali virus imunske pomanjkljivosti je v telesnih tekočinah (krvi, spermi, predsemenski tekočini, izločkih nožnice/materničnega vratu in materinem mleku), prenaša se z nezaščitenimi spolnimi odnosi in souporabo pribora za injiciranje drog. Najboljša preventiva je poleg kondoma poznavanje spolnih partnerjev oziroma spolni odnos z enim zvestim partnerjem, pri injiciranju nedovoljenih drog individualna uporaba igel, pri tetoviranju, prebadanju ali akupunkturi pa morajo biti instrumenti vedno pravilno sterilizirani. Nikakor ne gre prezreti testiranja, preventivnega ukrepa, ki ima najboljše učinke v družbi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije