DIHALNE POTI

Odmašite nos, lažje boste dihali

Sinusitis je pogosto vnetje zgornjih dihalnih poti, spremljajo ga slaba prehodnost nosu in bolečine v glavi.
Fotografija: Nos pomagamo odmašiti s fiziološko raztopino. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Nos pomagamo odmašiti s fiziološko raztopino. FOTO: Guliver/Getty Images

Simptomi sinusitisa so podobni navadnemu prehladu, a trajajo dlje. Če se vlečejo dva tedna, je velika verjetnost, da ste staknili okužbo, to pa je treba čim prej zdraviti. Pomagamo pa si lahko tudi sami doma.

Pomočnica številka ena je vsekakor para: naj bo pod prho ali nad posodo z brisačo na glavi, je eno najstarejših zdravil za zamašen nos. Odprla ga bo, kot radi rečemo, olajšala dihanje in pospešila izločanje sluzi. Namesto s skledo z vročo vodo, v katero smo dali eterično olje, kamilični čaj ali žlico jabolčnega kisa, si lahko pomagamo z inhalatorjem, v katerega lahko kanemo kapljico eteričnega olja ali morsko sol.


Poleg tega nos redno izpiramo, in sicer s fiziološko raztopino, ki jo lahko kupimo ali pripravimo sami (liter vode zavremo, dodamo 9 gramov soli). Sol razkraja in mehča sluz in obenem umirja razdraženo tkivo.
​Vlaženje koristi, zato poskrbite za vlažen zrak doma in v službi. Ogrevanje namreč zrak izsušuje, suh zrak pa lahko še poslabša stanje in oteži dihanje. Koristijo tudi kreme oziroma mazila na osnovi mentola, ta razširi žile in tako osvobodi dihalne poti, poleg tega pa lahko pomaga pri kašlju. Zlasti se velja namazati zvečer, pred spanjem.

​Tudi s hrano si lahko pomagamo. Privoščimo si hren, že sam vonj sveže naribanega bo privabil solze v oči, kako bo šele pomagal, ko ga bomo zaužili. Pekoča živila prečistijo vse, tudi sinuse, ker je v pekoči hrani snov kapsaicin, ki ji daje ostrost, pomaga pa tudi pri zamašenem nosu. Izboljšuje namreč pretok sluzi po dihalnih poteh, zato si, če le zmorete in bo vaš želodec prenesel, v jedi dodajajte malo čilija. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije