ZA UŠESA

Očistimo ušesno maslo

Cerumen izločajo številne žleze in je normalno prisoten v vsakem sluhovodu; praviloma se izloča sam, težave nastanejo, če se čezmerno nakopiči.
Fotografija: Z vatiranimi palčkami si lahko povzročimo precej težav. FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Z vatiranimi palčkami si lahko povzročimo precej težav. FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images

Znano je, da dolgoročna izpostavljenost hrupu počasi načenja sluh in da zaradi tega lahko na stara leta tudi oglušimo. Če želimo čim dlje ohraniti zdravje ušes, samo izogibanje hrupu ne bo dovolj. Treba jih je tudi ustrezno negovati in paziti, da jih denimo ne poškodujemo pri čiščenju, odstranjevanju ušesnega masla.
Ušesa očistimo kar s prstom, lahko ga ovijemo v krpico.
Ušesa očistimo kar s prstom, lahko ga ovijemo v krpico.

To je snov, ki notranji sluhovod ščiti pred umazanijo in bakterijami. Iz sluhovoda se počasi samo odstranjuje, in sicer kot posledica premikanja glave in čeljusti. Ko doseže zunanji ušesni kanal, v obliki majhnih koščkov odpada z njega. Zaradi njegove zaščitne vloge je dobro, da pri njegovem odstranjevanju ne pretiravamo.

Hkrati tudi ne smemo dovoliti, da se nam zaradi njega naredi tako imenovani čep. To zna biti neprijetno. Na tisto uho slabše slišimo, hkrati pa imamo občutek, kot da je v našem ušesu neki tujek. In na koncu bomo morali pomoč poiskati pri zdravniku.
 

Pazljivo s palčkami


Najbolje je ravnati preventivno. Kar pomeni, da smo pri uporabi vatiranih palčk previdni, saj si lahko sicer povzročimo težave: namesto da bi ušesno maslo spravili iz sluhovoda, ga potisnemo vanj. Ob preveč grobi uporabi pa si lahko z njimi ranimo steno sluhovoda, ki postane dovzetnejši za okužbe. Klinične študije so pokazale, da je pri 70 odstotkih otrok z vnetjem zunanjega sluhovoda vzrok za težave čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami.
Z vatiranimi palčkami si lahko povzročimo precej težav. FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images
Z vatiranimi palčkami si lahko povzročimo precej težav. FOTOgrafiji: Guliver/Getty Images

Strokovnjaki zato svetujejo, da si ušesa čistimo drugače. Uporabimo vlažno krpo in enega od prstov, kazalec ali mezinec, in tako odstranimo odvečno ušesno maslo. Nikoli ne uporabljamo ozkega in dolgega predmeta, saj si lahko poškodujemo bobnič.
 

Pomagajmo si sami


Preprosto in z malo truda se lahko odvečnega ušesnega masla znebimo s pomočjo pripravkov, ki jih v obliki kapljic ali pršil kupimo v lekarni, veliko pripravkov je na osnovi morske vode. Našteto je odlično za sprotno higieno, a ušesnega masla ne topi. Pri tem so najbolj učinkovite kapljice za topljenje (in mehčanje) ušesnega masla.

Pred uporabo jih malce segrejemo (nekaj minut stekleničko držimo v roki) in pretresemo, glavo obrnemo na stran, povlečemo uhelj in vkapljamo nekaj kapljic v uho. Po nekaj minutah glavo zravnamo, da raztopina in izločki iztečejo, in uho obrišemo. In če ne pomaga, obiščemo zdravnika, ki nam bo uho spral z vodo, postopek je neboleč.


Ob vsem tem velja še zapisati, da se čezmernemu kopičenju masla lahko izognete tako, da med prhanjem dopustite, da vam pride voda v uho. In da jeste hrano, bogato z maščobnimi kislinami omega 3 (ribe, orehi, avokado). 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije