ZA ZDRAVE OČI

Oči pečejo in srbijo

Vnetja lahko povzročijo številni dejavniki, bakterije, virusi, alergije, tudi zunanji dejavniki, kot sta veter ali mraz, povezana so lahko s kakšno boleznijo.
Fotografija: Glede uporabe umetnih solz se posvetujte z zdravnikom.
Odpri galerijo
Glede uporabe umetnih solz se posvetujte z zdravnikom.

Oči lahko ohranimo zdrave, če upoštevamo preproste nasvete in ukrepe. Znano je, da postanejo rdeče in razdražene v zakajenem ali drugače onesnaženem okolju, zato se takim mestom izogibajmo. Prav tako jih ne smemo drgniti, saj bomo tako okužbo razširili in povzročili še večje težave. Za zdravje oči je pomembna čistoča, umivajmo jih z ohlajeno prekuhano vodo. Z drugimi si ne delimo brisače, prav tako se ne ličite, če imate na očeh okužbo. Pri tem, da bodo vaše oči zdrave, pomaga tudi veliko spanja.

Voden ali rumenkast izcedek

Vzroki za težave z očmi so različni. Tako na primer vnetja, kot je konjunktivitis oziroma vnetje očesne veznice, povzročajo razne virusne ali bakterijske okužbe pa tudi alergija na določene kozmetične izdelke ali cvetni prah. Če gre za vnetje, oči postanejo rdeče, srbeče, tudi otečene, občutek imamo, kot bi nas nekaj bodlo. Pri virusni in alergijski okužbi se to kaže kot voden izcedek, pri bakterijski imamo rumenkast in lepljiv izcedek, ki se po navadi posuši. Najbolje ga bomo odstranili z vato, ki smo jo pomočili v ohlajeno prekuhano vodo. Kot pravi dr. Lesley Hickin v knjigi Nasveti za zdravje in dobro počutje, lahko tako virusno vnetje traja več tednov, velikokrat pa se pozdravi samo od sebe. Zdravnika obiščemo, če ga povzroči virusni herpes, saj lahko povzroči trajne poškodbe, na primer razjede na roženici, zunanjem delu očesnega zrkla. Te se pojavijo takrat, ko virus vdre v zrklo.

Luskaste veke

Oči ne mencajmo, da okužbe na razširimo. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Oči ne mencajmo, da okužbe na razširimo. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Pogosto vnetje na očeh je tudi vnetje veke oziroma blefaritis. Tega velikokrat povezujemo s prhljajem, ki ga lahko odpravijo medicinski šamponi, ki jih lahko dobimo v lekarnah. Pri vnetih vekah so pordeli robovi vek, oči so lahko otečene in srbeče, pogosto se tudi solzimo, veke pa postanejo luskaste in lahko povzročijo vnetje očesne veznice. »Če se veke okužijo, se pojavijo mehurčki, ki povzročajo izpadanje trepalnic, zato je treba veke previdno čistiti z vato, namočeno v ohlajeno prevrelo vodo,« svetuje Hickinova. Vsekakor je potrebna pozornost, saj vnetje vek lahko vodi do sprememb v sestavi solz, posledica pa so simptomi suhega očesa, na primer občutek peska v očeh. V tem primeru oftalmologi svetujejo uporabo nadomestkov, t. i. umetnih solz. Ker obstaja mnogo različnih pripravkov, se posvetujte z zdravnikom, katere so primerne za vašo obliko obolenja in kolikokrat na dan jih uporabljajte.

Ječmena ne stiskajmo

Na očeh se velikokrat lahko pojavi ječmen, ki je prav tako posledica vnetja. Nastane takrat, ko se okuži mešiček trepalnice, in na tem mestu nastane boleč ognojek. Ječmen v nekaj dneh dozori, na sredini dobi belo piko in poči. Takrat po navadi bolečina popusti, trepalnica pa izpade. Kot svetuje Hickinova, se gnojna vsebina prej izčisti, če ječmen trikrat na dan pokrijete s toplim obkladkom, prizadeto mesto pa mažete z antibiotičnim mazilom, ki ga predpiše zdravnik. Pomembno je, da ječmena nikoli ne stiskamo, saj bomo s tem okužbo razširili in prenesli na druge mešičke. Ječmen sam od sebe po navadi izgine v dobrem tednu dni. Bolj pazljive pri zdravljenju morajo biti osebe s sladkorno boleznijo, najstnice in ženske, ki so večkrat pod stresom, saj se pri njih ječmen lahko večkrat ponavlja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije