NA ZDRAVJE

Obrok naj mine v tišini

Med pravili, ki se jih pri prehranjevanju držijo budisti, je tudi ta, da med obroki ne segajo po prigrizkih, dovoljena sta le sadje in čaj.
Fotografija: Pomembno je, da se pred obrokom pomirite in ne hitite. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pomembno je, da se pred obrokom pomirite in ne hitite. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Vsi vemo, da je prehrana zelo pomembna za zdravje. Zbrali smo 10 nadvse uporabnih pravil, ki se jih pri prehranjevanju držijo budisti in v budističnih centrih za odmik.

Jejte vegetarijansko hrano

Po budističnem pojmovanju nenasilja nad vsemi bitji so njihovi obroki vedno vegetarijanski. To pomeni, da ne uživajo mesa, mleka in jajc. Hkrati jedo veliko različnih vrst leče, fižola, juh, solat in drugih zelenjavnih jedi. Pomembno je, da pozimi, denimo, jeste vročo hrano, ki ima ogrevalne lastnosti tudi za telo.

Sledite dnevnemu razporedu obrokov

Vsak dan imejte enako rutino, ne glede na to, ali je vikend ali delovni dan. Zajtrk, kosilo in večerjo jejte ob istem času. Na tak način lahko načrtujete svoj dan in si uredite apetit. Priporočljivo je, da kosilo pojeste sredi dneva, okrog 13. ure, večerjo pa zgodaj, med 18. in 19. uro. Tako imate med večerjo in zajtrkom malce daljši post, kar prija vašemu telesu, ko se na to navadi, in uredi prebavo. Pozno večerjanje vsekakor ni zdravo.

Recite ne prigrizkom

V budističnih centrih za odmik kuharji pripravljajo obroke za udeležence, ki med enim in drugim obrokom nimajo dostopa do kuhinje. Na voljo imajo sveže sadje in veliko čaja. Ničesar drugega.

Čim več hrane pojejte doma in uporabljajte čim manj vnaprej pripravljenih ali zamrznjenih jedi.
Čim več hrane pojejte doma in uporabljajte čim manj vnaprej pripravljenih ali zamrznjenih jedi.


Ne goljufajte

Ne kupujte na hitro čokoladic iz avtomata ali pri blagajni. Veliko ljudi skriva svoje nezdrave navade, zato ni slaba zamisel, da vedno jeste v prisotnosti drugih.

Sladice naj bodo le za posebne priložnosti

Ne jejte sladice po vsaki večerji ali celo po vsakem obroku. Privoščite si kakšen rižev puding ali naredite ovsene tablice, sladkor in sladice naj bodo zelo omejene in postanejo le del posebnih priložnosti. Sčasoma sladkobnosti ne boste pogrešali, saj se bo vaš okus temu prilagodil, hkrati pa boste svoje obroke okušali bolje, medtem ko bosta sadje in zelenjava imela bogatejši okus.

Uživajte v domačem obroku

Čim več hrane pojejte doma. Ne uporabljajte vnaprej pripravljenih ali zamrznjenih jedi, potrudite se, da ustvarjate juhe in pečete svoj kruh. S tem se izognete dodani soli in sladkorjem ter konzervansom pa tudi okus je bolj svež. Na tak način je še lažje jesti zdravo, saj imate boljši nadzor nad tem, kako je vaša hrana pripravljena. Začnite kar z zajtrkom.Jejte po meditaciji

V samostanih meditirajo pred zajtrkom, kosilom in večerjo. Tako so pred obrokom sproščeni in mirni, kar je zelo dobro za prebavo. Večina med nami nima časa meditirati trikrat na dan, a je dovolj, da naredite nekaj globokih vdihov, se zahvalite za obrok in pojeste v mirnem stanju ter ne hitite.

Jejte v tišini

Obrok zaužijte brez radia, televizije ali celo časopisa. Nič ni narobe, če se med njim ne pogovarjate. Običajno to prija vsem zjutraj, saj je jutro čas, ko se bolj posvetimo svojim mislim, in lepo je začeti dan brez hrupa. Če še nikoli niste zaužili obroka v tišini, to vsekakor poskusite, saj je močna praksa.

Pripravite ovseno kašo za zajtrk

Naj postane to del rutine. Prelijte jo s cimetom, bučnimi semeni, rozinami, muesliji. Če ste zelo zaposleni, bo to pomagalo sistematizirati vsaj enega od vaših obrokov in vam pomagalo, da vaše jutro steče hitreje in da telo usvoji svoj ritem.

Pomagajte pri pripravi obrokov

Pomembno je, da ste del priprave in rituala obroka, pa če to pomeni pripravo hrane ali pomivanje posode. S tem ustvarjate hvaležnost za pripravljen obrok.

Budisti jedo vegetarijansko.
Budisti jedo vegetarijansko.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas