DOPUST

Nujen je za vsakogar

Vsakdo ga potrebuje, a marsikdo si ga ne privošči, ker meni, da ga ne potrebuje, ali pa mu finančne okoliščine preprosto ne dopuščajo.
Fotografija: Že samo načrtovanje ima svoj čar. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Že samo načrtovanje ima svoj čar. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Najmanj teden dni odklopa je nujnega za vnovično napolnitev baterij, da si naberemo moči. Da se znova z nasmeškom vrnemo na delovno mesto in da nam ne zmanjka energije za najbližje. Preberite si najpomembnejših pet razlogov, zakaj potrebujemo dopust!


Preprosto je treba misli preusmeriti drugam. Točneje, stran od službe, delovnega okolja, vsakodnevnih obveznosti. Za to potrebujemo najmanj en teden, raje dva, če nismo prosti vsak konec tedna. Vsak naj se sprošča po svoje – nekaterim ustrezajo adrenalinske in športne počitnice, nekateri radi poležavajo na plaži s knjigo v roki, spet tretji bi najraje ustvarili nove zaloge spanca, četrti plesali in se neskončno zabavali. Dopust naj bi bil vsekakor po meri posameznika!
Dopust nam omogoča, da nadoknadimo nekaj zamujenega časa s svojimi bližnjimi. Morda s partnerjem, starši, otroki, kdor jih ima. No, če želimo resnično izkoristiti te dragocene proste dneve, pozabimo na elektronske naprave, kot so televizor, tablični računalnik in pametni telefon, temveč se bližnjim posvetimo, kot se spodobi: na štiri oči, s skupnimi dejavnostmi in obilo smeha.


Morda se tega ne zavedamo, toda dopust se nekako začne že takrat, ko ga začnemo načrtovati. Tudi če moramo na proste dni počakati še nekaj mesecev, nam bodo misli nenehno uhajale k prijetnemu načrtovanju, kar je seveda odlična vnaprejšnja sprostitev. Od trenutka, ko določimo datum uživanja na peščeni plaži ali kje drugje, se zdi življenje prijetnejše in delovnik znosnejši!
Dopust naj nam bo pisan na kožo.
Dopust naj nam bo pisan na kožo.

Dopust odlično vpliva tudi na telesno zdravje. Kdor je med oddihom aktiven, se bo domov vrnil z novoutrjenimi mišicami, kdor bo lenaril in tu pa tam zaplaval, bo prišel spočit in prav tako sproščen. Med poletnimi počitnicami si običajno naredimo tudi zaloge dragocenega vitamina D, ki nam bo okrepil kosti in povečal odpornost.
Posvetimo se svojim bližnjim.
Posvetimo se svojim bližnjim.

Če bomo vsaj še nekaj časa po dopustu ohranjali zdrav ritem spanja in prehranjevanja ter preživljanja časa na prostem, bodo meseci do prihodnjih počitnic minili mnogo prijetneje.
In ne pozabimo, s potovanji si širimo obzorja. Ni pomembno, ali bomo raziskovali lepote domače dežele ali poleteli na drugi konec sveta: v vsakem primeru bomo uživali v novem okolju, okušali drugačno kulinariko, tkali nove prijateljske vezi in se prepuščali novim doživetjem.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije