Novi test odkriva tumorje pred pojavom simptomov

Raziskovalci so se usmerili k iskanju zgodnjih indikatorjev raka, da bi zmanjšali njegove posledice.
Fotografija: Test lahko odkrije osem vrst raka, in sicer s 70-odstotno točnostjo. FOTO: Ciphotos Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Test lahko odkrije osem vrst raka, in sicer s 70-odstotno točnostjo. FOTO: Ciphotos Getty Images/istockphoto

Novorazviti test krvi bi lahko spremenil način opravljanja preiskav pri zbolelih za rakom, sporočajo znanstveniki z Univerze Johnsa Hopkinsa v ZDA. Razvili so test, za katerega trdijo, da odkriva kar osem vrst raka in pomaga locirati mesto bolezni.
Imenuje se Cancer Seek, išče pa mutacije v 16 genih in ocenjuje količino osmih različnih proteinov v krvi, ki se navadno sproščajo pri ljudeh, obolelih za rakom. Raziskovalci so potrdili, da so s testom pri sodelujočih v povprečju učinkovito diagnosticirali 70 odstotkov rakastih celic. Test je bil v 98 odstotkih učinkovit pri odkrivanju raka jajčnikov in 33-odstotno učinkovit pri odkrivanju raka dojke. Poleg raka jajčnikov in dojke so s testom odkrili še rak jeter, želodca, trebušne slinavke, požiralnika, debelega črevesa, pljuč. Za pet vrsta raka (na jajčnikih, jetrih, želodcu, trebušni slinavki in požiralniku) doslej ni bilo testov za ljudi, ki niso imeli visokega tveganja zbolevanja, omenjeni test pa je pokazal prisotnost raka v razponu od 69 do 98 odstotkov (pri ljudeh brez simptomov), odvisno od vrste raka. V 83 odstotkih je celo lociral izvor bolezni.
Uporaba kombinacije izbranih biomarkerjev za zgodnje odkrivanje raka utegne spremeniti način odkrivanja bolezni, temelji pa na istem principu, na temelju katerega se kombinirajo zdravila za zdravljenje raka, je dejal vodilni avtor raziskave Nickolas Papadopoulos. »Novost v našem testiranju je, da imamo možnost skupaj preveriti več vrst mutacij DNK skupaj z nivojem več različnih proteinov, da bi lahko dali končno oceno,« je povedal Cristian Tomasetti, izredni profesor onkologije na Johnsu Hopkinsu. Učinkovitost testa so preizkusili na 1005 sodelujočih, obolelih za rakom jajčnikov, jeter, želodca, trebušne slinavke, požiralnika, črevesja, pljuč ali dojke. »Čeprav test ne odkrije vsakega raka, jih prepozna več, ki bi sicer ostali neodkriti. To bi lahko postal velik korak k zgodnejšemu odkrivanju karcinoma, rešili bi lahko mnogo življenj,« poudarja avtor študije, profesor onkologije Bert Vogelstein. In še: »Mnoge od najbolj perspektivnih metod zdravljenja raka pomagajo majhnemu številu obolelih, a jih imamo za velik napredek v zdravljenju. Če bi radi napredovali v zgodnjem odkrivanju raka, ga moramo začeti gledati bolj realno, priznati, da noben test ne bo odkril vseh vrst. Ta test je korak naprej v spremembi osredotočenosti z rakom povezanih raziskav, ki so zdaj usmerjene na zadnji stadij, a bi morale biti na prvi, le tako bomo v prihodnje lahko zmanjšali število umrlih.«
Papadopoulos dodaja: »Ni potrebno, da je test popoln, da bi bil uporaben.«
Znanstveniki in zdravniki se strinjajo, da je vsekakor obetaven, da pa so potrebni dodatne raziskave in testiranje, preden bi ga tudi zares začeli uporabljati za zgodnje odkrivanje raka. Prav to nameravajo: petletno študijo do 50.000 žensk, da bi ugotavljali natančnost testa Cancer Seek pri ljudeh, ki nimajo simptomov. Ali bo našel tudi manjše tumorje, ki nikoli ne bi toliko zrasli, da bi se pokazali simptomi, ni znano, prav tako ne, ali bo zares kdaj v uporabi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije