KORISTNA IGRA

Nogomet povezuje tudi ženske

Najpomembnejša postranska stvar na svetu ima po nekaterih raziskavah tudi terapevtske učinke: krepi samozavest, niža visok krvni tlak in slab holesterol.
Fotografija: Dekleta, ki igrajo nogomet, so samozavestnejša. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Dekleta, ki igrajo nogomet, so samozavestnejša. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Vse oči sveta, no, skoraj vse, so uprte v Rusijo, natančneje v svetovno prvenstvo v nogometu, ki velja za najpomembnejšo postransko stvar na svetu. Po nekaterih podatkih naj bi ga igralo 265 milijonov ljudi z vsega sveta, večina rekreativno.

Povprečnemu zemljanu, še posebno otrokom, se zdi poklic nogometaša zanimiv, a raziskava sindikata profesionalnih nogometašev je pokazala, da ta poklic le ni tako glamurozen, kot velja prepričanje. Vsak četrti nogometaš ima namreč simptome anksioznosti in depresije, menda so celo bolj depresivni kot vojaki in medicinske sestre. Pojav depresije je še pogostejši med tistimi, ki so kopačke obesili na klin. A rekreativcem, nasprotno, lahko pomaga, znano je namreč, da telesna aktivnost pozitivno vpliva na mentalno zdravje, tudi depresijo. Menda zato, ker imajo moški, ki igrajo nogomet, več samozavesti in pozitivno držo do življenja.

Za vse in vedno: nogomet. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Za vse in vedno: nogomet. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Med profesionalnimi nogometaši so pogoste poškodbe, nič drugače ni med rekreativci. Na nogometnem igrišču so nevarni dolgi sprinti in težki udarci skupaj z ovirami, kot je blokada, usmerjena v nasprotnikove noge. Novozelandski raziskovalci so ugotovili, da se skoraj polovica vseh amaterskih igralcev nogometa najmanj enkrat v sezoni poškoduje. Znanstveniki so spremljali 880 rekreativnih nogometašev v zimski sezoni; ko se je končala, je 47 odstotkov nogometašev utrpelo najmanj eno poškodbo med igranjem, medtem ko se je 14 odstotkov amaterskih igralcev enkrat ali večkrat poškodovalo med treningom.

Samozavest in socializacija

A na srečo ima nogomet mnogo blagodati za zdravje. Triletna raziskava, opravljena v sedmih državah, je pokazala, da imajo vsi, ne glede na starost, koristi od igranja nogometa. Ne le na celotni fitnes, temveč tudi psihološke ter družabne dobrobiti.

Preučevali so ljudi, stare od devet do 77 let, in ugotavljali telesne vplive nogometa na igralce. Igranje nogometa od dve do tri ure na teden koristi kardiovaskularnemu sistemu, tudi lokomotornemu in metabolizmu ne glede na spol in starost ter izkušnje s to igro. Ne le moški, tudi ženske se med igranjem povežejo in zbližajo ter tako ustvarjajo skupne zgodbe in se ne ne osredotočajo na posamične stvari. Moški so, so spoznali znanstveniki, manj v skrbeh, kadar se podijo za žogo, otroci, ki se ukvarjajo s tem ekipnim športom, pa so dobro socializirani, imajo prijatelje, manj težav s starši ter zaradi dobre forme manj težav z debelostjo in diabetesom. Danski raziskovalci so ugotovili, da so ljudje, ki so nogomet igrali povprečno tri ure na teden, v treh mesecih povprečno izgubili 3,32 kilograma maščobe in pridobili 1,68 kilograma mišic. Znižal se je nivo slabega holesterola, izboljšalo ravnotežje, tudi občutljivost za inzulin je bila boljša.

Raziskava Uefe in skupine strokovnjakov, ki so ugotavljali vpliv nogometa na psihofizično stanje deklet v Evropi (sodelovalo je 4000 deklet in mladih žensk, starejših od 13 let), je pokazala, da ima lahko nogomet večji pozitivni vpliv na samozavest najstnic kot drugi priljubljeni šport. Dekleta, ki igrajo nogomet, so bolj samozavestna kot tista, ki ga ne. Hkrati se manj ukvarjajo s tem, kaj si drugi mislijo o njih.

Niža tlak, krepi kosti

Če ste razmišljali, da bi se začeli ukvarjati s kakim športom, da bi zmanjšali trebuh in utrdili telo, je nogomet prava izbira. Ne le da je za moške idealna priložnost za redno druženje s prijatelji in uživanje v izključno moški družbi, hkrati si nižajo krvni tlak. Tako so ugotovili raziskovalci z univerz Exeter in København, ki so spremljali 22 moških z blago in zmerno hipertenzijo, starih od 31 do 54 let. Polovica jih je igrala nogomet dvakrat na teden po eno uro, druga polovica pa je poslušala zdravnika in njegove nasvete za nižanje tlaka (med drugim telesna aktivnost in zdrava prehrana). Prav vsi so okrepili funkcijo pljuč in znižali tlak: pri treh četrtinah je bil znotraj priporočenih meja.

Nogomet dobro vpliva tudi na gostoto kosti ter tako varuje pred zlomi in osteoporozo. Vemo, da se tveganje padcev in zlomov viša s starostjo kot posledica slabih kosti, slabšega ravnotežja, nogomet in morda tudi druge igre z žogo pa lahko to preprečijo. Nogomet je torej učinkovit preventivni ukrep širokega razpona, zdravilo proti boleznim, ki so posledice življenjskega sloga – in to za vse in vse življenje. Vse, kar potrebujemo, je žoga. In malo trate. In: igra!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije