VONJAVE

Neprijeten vonj stopal je lahko tudi dobra stvar

Čeprav je vonj stopal praviloma vir zadrege, ni nujno nekaj slabega.
Fotografija: Za neprijeten vonj stopal so krive bakterije, včasih tudi glivice.  FOTO: Dmitry Belyaev, Gettyimages
Odpri galerijo
Za neprijeten vonj stopal so krive bakterije, včasih tudi glivice.  FOTO: Dmitry Belyaev, Gettyimages

Stopala so del  telesa, ki ob neprimerni higieni hitro začne oddajati neprijeten vonj. Ta je zlasti izrazit, kadar je posledica glivičnih okužb, kot je denimo atletsko stopalo.

Vendar vonj stopal, ki je res velikokrat vir zadrege, ni nujno nekaj slabega, pravi Karan Raj, zdravnik iz Velike Britanije, ki trdi, da ima vonj stopal svoj namen in da lahko v določenih primerih našemu telesu pomaga.

Zaščita pred glivicami

»Na našem telesu je prisotna bakterija  bacillus subtilis. Ta se prehranjuje z levcinom, aminokislino, ki je v znoju stopal, iz telesa pa izloča izoflavinsko kislino, ki je zaslužna za neprijeten skutast vonj stopal,« je pojasnil.

Čeprav se vse to zdi kar malo odvratno, dr. Raj trdi, da je v bistvu dobro za nas, saj te bakterije telesu pomagajo v obrambi pred glivicami in okužbami, ki jih povzročajo, torej nas ščitijo pred atletskim stopalom.

Pravilna higiena je pomembna

Seveda to ne pomeni, da bi smeli zanemariti higieno stopal.

Pravilna skrb zanje naj bi bila osnova vsakodnevne rutine, čeprav mnogi na ta del telesa med prhanjem pozabijo in z njega ne odstranijo umazanije, temveč samo pustijo, da po njih teče voda.

To je pri skrbi za zdrava stopala napaka, na katero opozarjajo tudi strokovnjaki z ameriškega instituta za preventivno zdravje stopal (Institute for Preventive Foot Health).

Tam svetujejo, da med prhanjem stopala zdrgnete z blago milico, jih dobro splaknete in po prhanju temeljito osušite. S tem je mogoče v veliki meri preprečiti glivične okužbe in druge težave s kožo na tem delu telesa.

Ob temeljitem umivanju priporočajo nogavice, ki dobro vpijajo znoj, te je treba vsak dan menjavati.

Suha obutev za zdrava stopala

Priporočljivo je še, da ne nosite vsak dan iste obutve, temveč čevljem zagotovite priložnost, da se med posamičnimi nošenji povsem posušijo, saj se v vlažnem okolju glivice pojavijo hitreje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije