DVE PLATI MEDALJE

Negativni in pozitivni učinki jabolčnega kisa

Čeprav je zdrav, z njim ni pametno pretiravati.
Fotografija: Jabolčni kis ne premore čudežne moči. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Jabolčni kis ne premore čudežne moči. FOTO: Thinkstock

Zagotovo ste že velikokrat slišali in prebrali, da je z jabolčnim kisom mogoče izboljšati zdravje. Nekateri celo trdijo, da nekaj požirkov tega zjutraj, na prazen želodec, pomaga zatreti tek in tako pripomore k izgubljanju kilogramov. A kot opozarjajo prehranski strokovnjaki, previdnost pri njem nikoli ni odveč, kajti do telesa je lahko tudi neprijazen.

Zakaj ni dober

»Nikoli jabolčnega kisa ne uživajte kot samostojen napitek. Njegove močne kisline poškodujejo občutljivo tkivo v ustih in požiralniku, privedejo lahko do erozije dlesni in poškodujejo zobno sklenino,« je za Washington post povedala prehranska strokovnjakinja in dietologinja Ellie Krieger. Ta pa ni edina, ki svari pred pretiravanjem z jabolčnim kisom.

Kot pojasnjuje nutricionistka Abbey Sharp, so najočitnejši negativni učinki pretiravanja z njim slabost ter težave v želodcu in prebavilih. Če je vaš želodec preobčutljiv, nedvomno ni primeren za vas. Seveda to ne pomeni, da bi ga morali povsem črtati z jedilnika, le nikar ga ne uživajte v obliki napitkov.

Še drugi stranski učinki

»Pretiravanje z jabolčnim kisom v telesu niža raven kalija in vodi v izgubljanje kostne mase,« opozarja dietetičarka, specializirana za področje sladkorne bolezni Franziska Spritzler, in niza primer sicer zdrave 28-letne pacientke, ki je trpela zaradi pomanjkanja kalija v telesu, hkrati je bilo pri njej večje tveganje za osteoporozo. Zdravniki, ki so njen primer obravnavali, so oba simptoma pripisali jabolčnemu kisu. V šestih letih ga je vsak dan zaužila dva decilitra in pol: razredčenega z vodo in kot sestavino prelivov za solate. Zdravniki so zaključili, da se telo pred porastom kislin v telesu poskuša zavarovati s črpanjem mineralov iz kosti. Res je, da gre za edini tovrstni znani primer, a nedvomno dovolj zgovorno priča o tem, kako pretiravanje s kisom vpliva na celo telo.

Kis in kombinacije nekaterih zdravil

Kot opozarjajo prehranski strokovnjaki, prav tako ni vedno posrečena kombinacija jabolčnega kisa in nekaterih zdravil. »Pri tistih, ki uživajo inzulin ali določene diuretike, lahko jabolčni kis spodbuja manjšanje količine kalija,« opozarja Spritzlerjeva.

Vpliv na hujšanje ni dokazan

Zagovorniki jabolčnega kisa sicer trdijo, da je z njim mogoče spodbuditi izgubljanje kilogramov, vendar ti učinki nikoli niso bili znanstveno potrjeni. Nasprotno. V letu 2009 izvedeni študij, ki jo povzema publikacija Bioscience, Biotechnology, Biochemistry, je polovica sodelujočih vsak dan uživala z vodo razredčeni jabolčni kis, druga polovica pa placebo. Razlika v izgubljeni teži med obema skupinama je bila zanemarljiva. »Kis ni čudežni napoj, ki bi pripomogel k izgubi kilogramov,« je ob tem povedala Carol S. Johnston, profesorica prehranskih znanosti na univerzi Arizona.

Boljša so jabolka

Če razmišljate o tem, da bi v svojo dnevno rutino umestili jabolčni kis, se raje odločite za cela jabolka, saj telesu dovajajo vitamine, minerale, pektin in vlakna ter so zato zdravju prijaznejša izbira.

Tudi pozitivne plati

Res je, da z jabolčnim kisom ne gre pretiravati, a vendar ima ta v zmernih količinah tudi pozitivne učinke na zdravje. En od njih je, da pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Po navedbah Johnstonove, ki je deset let namenila proučevanju vpliva kisa na zdravje, ta lahko znižuje raven krvnega sladkorja. V svoji študiji je dokazala, da zavira delovanje encimov, ki so zaslužni za presnovo škroba, ter tako varuje pred pretiranim porastom glukoze v krvi. A kot opozarja strokovnjakinja, je neučinkovit pri sladkorni bolezni tipa ena.

Pomaga pri uravnavanju holesterola

Vpliv jabolčnega kisa na maščobe v krvi je z raziskavo dokazal James Brown, predavatelj na univerzi Aston. Ta je vključevala 30 odraslih oseb, ki jih je razdelil v tri skupine. V prvi so vsak dan zaužili dve žlici kisa v dveh decilitrih vode, sodelujoči v drugi skupini so jabolčni kis nadomestili s kisom iz slada, v tretji pa so uživali vodo s placebom.

Po dveh mesecih je zaključil, da teže ni izgubil nihče, prav tako niso bili dokazani protivnetni učinki kisa, je pa bila opazna razlika pri količini holesterola v krvi. Pri sodelujočih v prvi skupini se je skupna vrednost tega v povprečju zmanjšala za 13 odstotkov, zlasti je upadla raven trigliceridov v krvi. Pri drugih dveh skupinah tega ni bilo zaznati. »Z uravnavanjem vrednosti holesterola je mogoče znatno zmanjšati tveganje za srčne bolezni, zato sem nad rezultati navdušen,« je tedaj povedal Brown.

Res je, da je šlo za manjšo študijo in da bodo o vplivu kisa na holesterol potrebne še nadaljnje študije, a ti rezultati so spodbudni.

Kako ga varno uživati

Najbolje je, da ga uporabljate za pripravo solat, kot napitek pa ga vedno redčite: eno do dve žlici dodajte dvema decilitroma vode. V tolikšni količini ne bo škodoval. Kakor koli, v nobenem primeru z njim ne pretiravajte, če ste v dvomih, pa se, preden ga vključite v svojo prehrano, posvetujte z zdravnikom ali s prehranskim strokovnjakom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije