HIV

Ne vedo, da so okuženi: lani v Sloveniji prepoznanih 27 novih diagnoz

Zaradi pandemije covida-19 in drugih globalnih kriz je napredek pri preprečevanju in zdravljenju okužb z virusom HIV pri otrocih, mladostnikih in nosečnicah skoraj v celoti obstal.
Fotografija: Pogosto testiranje je pomembno zlasti pri posameznikih z večjim tveganjem za okužbo. FOTO: Solarseven/Getty Images
Odpri galerijo
Pogosto testiranje je pomembno zlasti pri posameznikih z večjim tveganjem za okužbo. FOTO: Solarseven/Getty Images

Z zgodnjim odkrivanjem okužbe s HIV in sodobnim zdravljenjem je mogoče preprečiti usoden razplet: pravočasno uživanje ustreznih zdravil namreč omogoča kakovostno življenje in skoraj običajno pričakovano življenjsko dobo, ob današnjem svetovnem dnevu boja proti aidsu poudarjajo strokovnjaki.

Po oceni programa Združenih narodov za HIV/aids je bilo leta 2020 na svetu približno 1,5 milijona novih okužb z virusom HIV, 680.000 ljudi je umrlo zaradi razlogov, povezanih z aidsom; lani je po svetu živelo skupno 38,4 milijona ljudi, okuženih s HIV, od teh se jih je 28,7 milijona zdravilo z antiretrovirusno terapijo. Za posledicami aidsa je lani umrlo 650.000 ljudi, okoli šest milijonov ni poznalo svojega statusa. V Sloveniji je bilo od začetka leta 2010 do novembra letos prijavljenih 484 okužb; največji delež novih diagnoz je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. V letu 2021 je bilo v Sloveniji prepoznanih skupno 27 novih diagnoz, od tega 21 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Ob letošnjem svetovnem dnevu so v ospredju prizadevanja za doseganje enakosti za izkoreninjenje virusa HIV ter pravičen dostop do preverjenih ukrepov za preprečevanje in zdravljenje okužbe. Pri tem je zlasti pomembno pogostejše testiranje, sploh pri posameznikih z visokim tveganjem; pri nas je na voljo pri izbranem zdravniku, prav tako za testiranje z virusoma hepatitisa B in C. Testiranje je mogoče anonimno in brezplačno opraviti tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, samoplačniško je dostopno na Zavodu RS za transfuzijsko medicino. Okužbo s HIV je mogoče ugotoviti tudi v domačem okolju, testi so na voljo v lekarnah.

Unicef še opozarja, da je v zadnjih treh letih zaradi pandemije covida-19 in drugih globalnih kriz napredek pri preprečevanju in zdravljenju okužb z virusom HIV pri otrocih, mladostnikih in nosečnicah skoraj v celoti obstal, a dolgoročni trendi kljub vsemu ostajajo pozitivni. Nove okužbe s HIV pri otrocih, starih do 14 let, so se med letoma 2010 in 2021 zmanjšale za 52 odstotkov, med mladostniki pa za 40.

Podobno je delež zagotovljenega dosmrtnega protiretrovirusnega zdravljenja nosečnic, okuženih s HIV, v enem samem desetletju zrasel s 46 na 81 odstotkov. Slovenija je v letu 2021 uvedla še en pomemben preventivni korak, in sicer testiranje nosečnic na HIV, da bi v prihodnosti preprečili rojstva z virusom okuženih otrok. Z ustreznim zdravljenjem se namreč možnost prenosa na otroka zmanjša na manj kot 0,5 odstotka. 

Z antiretrovirusno terapijo se je lani zdravilo 28,7 milijona okuženih. FOTO: Bowonpat Sakaew/Getty Images
Z antiretrovirusno terapijo se je lani zdravilo 28,7 milijona okuženih. FOTO: Bowonpat Sakaew/Getty Images

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas