NA ZDRAVJE

Ne sladkorju, ja zdravju

Preveč te zelo pogoste sestavine v prehrani negativno vpliva na kožo, črevesje in metabolizem, vodi v preveliko telesno težo in porušeno črevesno mikrobioto.
Fotografija: Sladke gazirane pijače vsebujejo večje količine sladkorja. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Sladke gazirane pijače vsebujejo večje količine sladkorja. FOTO: Getty Images

Morda se trudimo jesti uravnoteženo, zaužijemo veliko zelenjave, sadja, polnozrnatih žit, a če nismo pozorni na (prevelik) vnos sladkorja, nismo na dobri poti. Preveč te sicer zelo pogoste sestavine v prehrani namreč negativno vpliva na našo kožo, črevesje in metabolizem, vodi v preveliko telesno težo in porušeno črevesno mikrobioto, kar povzroča napihnjenost, vetrove, drisko ali zaprtje ter še hujše in daljnosežne posledice.

Preveč sladkorja se najhitreje opazi na koži; predvsem na obrazu se začne ta hitreje starati, gubati, povesi se in dobi nezdrav, sivkast podton. Nutricionisti svetujejo, da poskušate predelano hrano, npr. sladko pecivo, različne sladke ploščice, pripravljene kosmiče, sladkarije, čim bolj omejiti v svoji prehrani in se osredotočiti na živila, bogata z antioksidanti, ki bodo zmanjšala oksidativno škodo v našem telesu in tudi na koži.

Sladko je slastno, a če te hrane pojemo preveč, škodimo zdravju.
FOTO: Voyagerix/Getty Images
Sladko je slastno, a če te hrane pojemo preveč, škodimo zdravju. FOTO: Voyagerix/Getty Images

Če pogosto trpite za kronično napihnjenostjo in drugimi prebavnimi motnjami, preverite, koliko si čez dan (nevede) posladkate življenje. Spijete tri kave in v vsako vsujete vrečico sladkorja? Imate radi pijačo z mehurčki, v kateri je po več žličk te sestavine? Strokovnjaki predlagajo, da si vsaj en teden dosledno zapisujete vse, kar daste v usta, morda si omislite aplikacijo na telefonu, predvsem pa se navadite brati etikete na živilih, presenečeni boste, kje vse se skriva sladkor. »Prehrana, polna sladkih, predelanih, nezdravih živil, je eden glavnih vzrokov za disbiozo, porušeno črevesno mikrobioto,« pravi nutricionistka Lisa Richards iz ZDA in nadaljuje, da se zaradi sladkorja v njej čezmerno razrašča kandida in povzroča vnetje po telesu, najbolj skrb vzbujajoče pa je, da dlje ko uživamo veliko sladkorja, bolj postane telo odporno proti učinkom inzulina pri zniževanju krvnega sladkorja. To seveda sčasoma vodi v sladkorno bolezen.

Izbira je jasna. FOTO: Nicoletaionescu/Getty Images
Izbira je jasna. FOTO: Nicoletaionescu/Getty Images

Zdravje črevesja je povezano z imunostjo, nadzorom glukoze, zdravjem srca in prebavo, in če si to postavite kot prednostno nalogo, vam lahko pomaga doseči vse druge zdravstvene cilje, kot so izguba teže, več energije, boljši spanec. »Na splošno,« poudarja Richardsova, »lahko rečemo, da lahko nezdravo črevesje povzroči težave v vsakem delu telesa,« in z zamenjavo sladke hrane in rafiniranih ogljikovih hidratov s polnovrednimi živili boste opazili razliko.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas