KORONAVIRUS

Ne nasedajte lažnim obljubam: ne bodo vas ozdravili, lahko pa ogrozijo vaše zdravje

Objavljeno 24. marec 2020 13.29 | Posodobljeno 24. marec 2020 13.29 | Piše: STA, T. V.

Nijz opozarja, da v EU uporaba koloidnega srebra v zdravilih ni dovoljenja. Kot zdravilo niso registrirane niti CBD-kapljice.

Nekateri obljubljajo čudežna zdravila proti koronavirusu. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz) so bili obveščeni o poskusih trženja koloidnega srebra in CBD-kapljic za namen zdravljenja ali preprečevanja okužbe z novim koronavirusom. Pojasnjujejo, da koloidno srebro ali nanosrebro predstavlja srebro v obliki zelo majhnih delcev elementarnega srebra. Srebrove spojine so sicer že dolgo znane po tem, da zavirajo delovanje mikroorganizmov, a so jih v času po drugi svetovni vojni v celoti zamenjali bolj učinkoviti in manj strupeni antibiotiki. V medicini se trenutno omejeno uporabljajo le še za zdravljenje opeklin.
 
Preberite tudi:
Okuženih vse več zdravstvenih delavcev, sosede zapirajo večino mejnih prehodov s Slovenijo

Izsledki različnih toksikoloških študij kažejo na strupenost nakopičenih nanodelcev srebra za jetra, njihov škodljivi vpliv na imunski sistem ter mogočo genotoksičnost. Posamezniki, ki bi uživali koloidno srebro, bi zato tvegali svoje zdravje, ne da bi to ob tem sploh imeli koristi. Posledice za zdravje bi se lahko pokazale šele pozneje v življenju, so poudarili.

V EU uporaba koloidnega srebra v prehranskih dopolnilih, plastičnih materialih v stiku z živili, igračah in zdravilih zaradi pomanjkljive varnosti, kakovosti in učinkovitosti ter nesprejemljivega razmerja med koristjo in tveganjem, ni dovoljena.

Kot zdravilo niso registrirane niti CBD-kapljice. Najpogosteje se kot CBD-kapljice predstavljajo ekstrakti ali izvlečki industrijske konoplje. Vsebnosti kanabinoidov v ekstraktih so lahko zelo različne. Do zdaj ni bil presojan še noben pozitivni učinek CBD-kapljic na delovanje imunskega sistema ali katera koli druga od zdravstvenih trditev v povezavi z njimi.
 
Preberite tudi:
Okužena Korošca pozivata: Hudo je gledati, ko trpijo

Ekstrakti s kanabinoidi in izdelki, ki so jim taki ekstrakti dodani, so t. i. nove živilske sestavine oziroma nova živila. To velja tudi za druge rastline, ki vsebujejo kanabinoide. Sintetično pridobljeni kanabinoidi bi bili, če bi se uporabljali, prav tako nove živilske sestavine. Trenutno presoja varnosti izdelkov s kanabinoidi še ni zaključena, zato ti ne zadostijo pogojem varnosti in zato niso legalno na trgu.

Zakonodaja o zdravilih tudi določa, da je prepovedano oglaševati in dajati v promet izdelke, predstavljene z lastnostmi za zdravljenje, če ne veljajo za zdravila, so še opozorili.
Deli s prijatelji