Ne dotikajte se obraza

Koronavirus lahko na nekaterih površinah preživi do devet dni; vsak dan očistite mobilnike z ovitkom vred, pa kljuke in stikala ter si redno umivajte roke.
Fotografija: Če je le mogoče, ne držite ročke z golo roko. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Če je le mogoče, ne držite ročke z golo roko. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Da je koronavirus, ki povzroča bolezen covid-19, resna reč, je zdaj menda jasno vsem, čeprav nekateri še vedno ravnajo, kot bi se ne mogli okužiti. Bolezen se večinoma prenaša s tesnejšimi stiki, najhitreje se virus prenese s človeka na človeka kapljično, s kihanjem in kašljanjem, zato zdravstveni delavci toliko poudarjajo, da je treba kihati in kašljati v rokav ali robec, tega pa takoj zavreči. Na ta način se kapljice prenesejo tudi na površine in predmete, ki se jih pogosto dotikamo, denimo ograje, držala v avtobusu, pisarniški material, ki ga uporablja več ljudi, pa seveda kljuke in stikala in vsi drugi predmeti. Ti lahko postanejo vir okužbe za vse, ki z njimi pridejo v stik.

Na wc-papirju do pet dni

Združenje za zaščito pred nalezljivimi boleznimi je objavilo rezultate raziskave, ki kažejo, da se koronavirus pri sobni temperaturi na različnih predmetih zadrži povprečno od štiri do pet dni. Najbolj nezaželen material s stališča virusa je aluminij, saj na njem (od pločevink do alufolije, ki jo radi uporabljamo tudi pri kuhanju) preživi le od dveh do osmih ur. Bolj naklonjeni so mu drugi materiali: plastika je super dom za koronavirus, tam namreč lahko preživi tudi devet dni, povprečno pet. Pri temperaturi 20 stopinj Celzija lahko preživi do 48 ur, z višanjem temperature njegova moč upada, tako pa je tudi pri drugih materialih. Pri 30 stopinjah Celzija lahko virus na plastiki preživi od osem do največ 24 ur.

Na kovini ostane od osem ur do pet dni; pri le štirih stopinjah se zadrži dlje, pri dvajsetih stopinjah preživi največ 48 ur. Na toaletnem papirju in tudi zvezkih, na primer, pri sobni temperaturi 22 Celzijevih stopinj preživi tudi do pet dni, na kartonu ostane do 24 ur. Na keramiki, od posode do ploščic, na primer v kuhinji in kopalnici, tudi na tleh, lahko preživi do pet dni pri sobni temperaturi. Kaj pa silikon, na primer ovitki za mobilnike? Virus se na tej površini lahko zadrži do pet dni pri sobni temperaturi. Niti lesene površine niso varne, na njih lahko pri sobni temperaturi preživi tudi štiri dni, na bakrenih pa le štiri ure. Na steklu lahko preživi do štiri dni pri sobni temperaturi, pri višjih pa začne njegova moč slabeti.

Umazana ročka za gorivo

No, ne glede na predmet se tveganje za prenos virusa, se strinjajo znanstveniki, izrazito poveča, če se takoj po stiku s predmetom dotaknemo obraza, zlasti oči, nos ali usta. Zdravniki poudarjajo redno umivanje rok z milom in toplo vodo, poleg tega še redno zračenje prostorov, najbolje je večkrat na dan za pet minut narediti prepih, pa čiščenje in po potrebi razkuževanje površin, zlasti tistih, ki jih uporablja več ljudi. Vsak dan bi morali očistiti mobilne telefone, tipkovnice in miške ter vse, kar je plastično ali kovinsko, v domačem okolju očistimo še daljinske upravljavce in igralne konzole.

Ves čas poudarjamo, da pojdite po stopnicah namesto z dvigalom, zdaj se je teh priporočil modro držati, če se že peljete z dvigalom, gumbov ne pritiskajte z golimi prsti, prav tako ne tistih na kavomatih in prodajnih avtomatih, izogibajte se plačilu na samopostrežnih blagajnah, različnim kljukam in držalom, od tistih na vratih do onih na trgovinskih hladilnikih, ter najrazličnejšim stikalom. Ameriški znanstveniki sporočajo, da lahko koronavirus na kljukah, denimo, preživi do tri dni. A ga je možno ukrotiti: raziskave kažejo, da lahko z dezinfekcijo z od 62- do 71-odstotnim alkoholom koronavirus onesposobimo v eni minuti!
Mimogrede: kdaj ste nazadnje očistili volan? In ženske, se še spomnite, kdaj ste nazadnje izpraznile in očistile svoje torbice? Na bencinskih črpalkah pa si, preden primete ročko za točenje goriva, nataknite rokavico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije