VARNI V NARAVI

Naravna zaščita pred klopi

V naravo se nikar ne podajajte brez primerne priprave.
Fotografija: Pred pohajkovanjem po naravi poskrbite za primerno zaščito. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pred pohajkovanjem po naravi poskrbite za primerno zaščito. FOTO: Thinkstock

Obstaja veliko repelentov, ki tedaj, ko bivate v naravi, klope odvračajo od misli, da bi se gostili na vašem telesu. Če pa bi se pred njimi in boleznimi, ki jih prenašajo, raje zavarovali z naravnimi sredstvi, obstaja kar nekaj načinov.

Pomaga česen

Klopi in drug mrčes vonja po njem ne marajo, dovolj bo že redno umeščanje belih strokov na jedilnik. Vonj, ki se bo sproščal skozi kožne pore, jim bo preprečil, da bi pili vašo kri.

Eterično olje čajevca

To je eden najbolj znanih naravnih repelentov, ki varuje pred različnimi žuželkami. Dva mililitra olja zmešajte s pol litra vode in z mešanico pred odhodom v naravo poškropite izpostavljene dele kože.

Nimovo olje

Uporabite ga na enak način kot olje čajevca, vendar tako pripravljen repelent porabite v osmih urah, saj olje nima (Azadirachta indica) hitro izgublja svojo moč. Za dodatno zaščito mu lahko dodate nekaj kapljic olja limonske trave.

Listi oreha, klinčki in medicinski alkohol

V večjo posodo nalijte pol litra medicinskega alkohola, dodajte mu pet ali šest orehovih listov in 100 gramov klinčkov. Mešanica naj stoji štiri dni, občasno jo premešajte. Nato jo precedite, po želji dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke in si s pripravkom pred obiskom narave natrite kožo.

Citrusi

Zavrite dve skodelici vode in ji dodajte narezane citruse (limono, limeto, pomarančo ali grenivko). Vse skupaj naj vre približno minuto, nato pa mešanico pol ure kuhajte na zmernem ognju. Ohlajeno precedite, tekočino nalijte v steklenico z razpršilom. Mešanico razpršite po koži, preden se odpravite v naravo.

Zelišča

Kot zaščito lahko uporabite tudi zelišča in njihova eterična olja. Najboljša so žajbelj, sivka, rožmarin, geranija, limonska trava, limona, timijan, bazilika. Eterična olja pred uporabo zmešajte z vodo, saj samostojna lahko na koži povzročijo draženje in alergije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije