Namesto robca dober tudi rokav

Za novi koronavirus znanost še ne zmore ponuditi cepiva, zato je preventiva ključnega pomena.
Fotografija: Izogibajmo se prostorov, v katerih se zbira veliko ljudi. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Izogibajmo se prostorov, v katerih se zbira veliko ljudi. FOTO: Guliver/Getty Images

Kot poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja, okužbo z virusom SARS-CoV-2 preprečujemo kakor druge nalezljive bolezni, ki povzročajo okužbo dihal. Vaja bi morala biti utečena, saj se tako zavarujemo vsako sezono gripe in različnih prehladnih obolenj – ali pač? Za vsak primer ponovimo ključne napotke.


Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično, pojasnjujejo. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom. Možno je, da se okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še zanesljivo dokazano. Prav tako ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku oziroma aerogeno, a je kljub temu potrebna zaščita pri posebno tveganih posegih v zdravstveni ustanovi (npr. ob bronhoskopiji, kjer nastaja kužni aerosol). Bivanje v istem prostoru z bolnikom, če smo od njega oddaljeni najmanj 1,5 metra, naj ne bi bilo tvegano. Prenos prek fekalij prav tako še ni dokazan.

Pozivajo tudi lekarne

»Zaradi povečane pojavnosti okužb dihal in trenutnega epidemiološkega stanja v Evropi in svetu vljudno naprošamo, da v primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) ostanete doma. Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo. S takšnimi ukrepi bomo vsi skupaj pripomogli k preprečevanju širjenja okužb dihal,« je po usmeritvah NIJZ pozvala Lekarniška zbornica Slovenije. Svetujejo, naj bo oseba, ki bo zdravila prevzela za obolelega, seznanjena z vso terapijo, ki jo bolnik prejema. Tako bodo farmacevtski strokovni delavci lažje svetovali glede ustrezne uporabe zdravil.

Kihamo in kašljamo v papirnati robček ali rokav. FOTO: Guliver/Getty Images
Kihamo in kašljamo v papirnati robček ali rokav. FOTO: Guliver/Getty Images

Poudarjamo, izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. In čeprav so najbolj kužni tisti, ki že kažejo znake, podobne gripi, še ni povsem jasno, ali virus lahko prenašajo tudi okuženi, ki (še) ne kažejo simptomov. Ne dotikamo se oči, nosu in ust. Če zbolimo, kot že rečeno, ostanemo doma in se glede nadaljnjih ukrepov posvetujemo z zdravnikom po telefonu! Upoštevamo pravila higiene kašlja in kihanja, torej: preden zakašljamo ali kihnemo, si usta ali nos pokrijemo s papirnatim robcem, če tega ni pri roki, kihnemo ali zakašljamo v zgornji del rokava; robec po uporabi odvržemo, roke si temeljito umijemo z milom in vodo. Tudi sicer si redno umivamo roke, če mila in vode ni, uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola naj bo najmanj 60-odstotna! In ne pozabimo, razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi, sredstva za čiščenje in razkuževanje površin niso primerna za kožo.

Prezračujemo in skrbimo za higieno

V obdobju povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov in prizorišč, kjer se zadržuje veliko ljudi, nakupovalna središča, množične prireditve in podobno za nekaj časa opustimo. Previdnost velja predvsem za tiste, ki kažejo znake obolenja, starejše osebe in kronične bolnike, ki so dovzetnejši za nalezljive bolezni. Prostore, v katerih delamo in živimo, redno prezračujemo: nekajkrat na dan, predvsem pa po kuhanju ali med njim, spanju in počitku, prhanju, za nekaj minut na stežaj odpremo okna in vrata, prezračevanje s prepihom je namreč najučinkovitejše. V zaprtih prostorih ohranjamo ustrezno vlažnost, in sicer od 40 do 60 odstotkov. V njih ne kadimo, za krepitev odpornosti pa opustimo škodljive navade in uživamo dovolj vitaminov ter mineralov. Čeprav ni dokazov, da se SARS-CoV-2 prenaša s hrano, si pri rokovanju z živili ustrezno umivamo roke in dosledno upoštevamo higienske smernice za pripravo in shranjevanje hrane. Živila, ki jih zaužijemo surova (sadje in zelenjava), temeljito operemo.

Pri pripravi živil se držimo ustaljenih higienskih smernic. FOTO: Guliver/Getty Images
Pri pripravi živil se držimo ustaljenih higienskih smernic. FOTO: Guliver/Getty Images

Glede potrebe po uporabi zaščitnih mask se posvetujemo z zdravstvenim strokovnjakom. Maska se sicer kmalu premoči in po določenem času ne zagotavlja več zaščite, zato je treba uporabiti novo. Zelo pomembno je, da je pravilno nameščena (torej pokriva nos in usta). Smiselna je v zdravstvenih ustanovah, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna, ter o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju, poudarjajo na NIJZ. Tudi zdravstveni delavci jih nosijo v smiselnih okvirih in ne celoten delovni čas, na potovanju pa se držimo navodil pristojnih lokalnih zdravstvenih služb. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije