Največji in najškodljivejši mit o kariesu

Ni res, da karies povzroča bolečine, in tudi ne, da so otroci zanj dovzetnejši od odraslih.
Fotografija: K zobozdravniku je treba, preden zob začne boleti.  FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
K zobozdravniku je treba, preden zob začne boleti.  FOTO: Thinkstock

Zaradi mitov, ki krožijo o zdravju zob, ima kar 90 odstotkov svetovne populacije karies. Ta je kronična bolezen in jo je treba pravilno, predvsem pa pravočasno zdraviti, navaja ameriška stomatologinja Ada S. Cooper. Pri tem izpostavlja neresnico, ki ji mnogi verjamejo ter s tem ogrožajo zdravje zob. Ta je, da karies oziroma zobna gniloba povzroča bolečine, zato je, če te niso prisotne, obisk zobozdravnika odveč.

​Ko boli, je že prepozno

Kot pojasnjuje stomatologinja, se bolečina ob kariesu pojavi šele tedaj, ko poškodba pride do živca, to pa je v že napredovanem stadiju, ki zahteva agresivnejše zdravljenje, čemur bi se bilo mogoče izogniti s preventivnimi pregledi, na katerih je karies zaznan v zgodnji fazi, ko še ne povzroča bolečine.

Otroci niso dovzetnejši za karies

Med druge razširjene mite o kariesu sodi tudi tisti ki pravi, da so otroci dovzetnejši za zobno gnilobo kot odrasli. To ne drži, ravno nasprotno, saj žleze v ustih otrok izločajo več sline kot žleze pri odraslih in slina nevtralizira kisline, ki povzročajo zobno gnilobo. Več kariesa pri otrocih je posledica neprimerne prehrane in slabe ustne higiene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije