Najprej se pojavijo težave z mokrenjem

Mnogo moških se s staranjem spopada s težavami s prostato; ob prvih znakih obiščite zdravnika, saj ta ne le pomaga pri odpravljanju tegob, ampak tudi rešiti življenje.
Fotografija: Prostata se začne s starostjo povečevati. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Prostata se začne s starostjo povečevati. FOTO: Shutterstock

Veliko moških se s staranjem začne srečevati s težavami, ki so tako ali drugače povezane z moškostjo. Na eni strani imajo lahko motnjo erekcije ali impotenco, na drugi pa težave s prostato, kot oreh veliko moško spolno žlezo, ki leži za korenom penisa, pred danko in pod sečnim mehurjem ter objema del sečnice, katere poglavitna funkcija je proizvajanje semenske tekočine. Prostata začne povzročati težave, ker se s starostjo začne povečevati in pritiskati na sečnico, po kateri se iz mehurja izloča urin. In ravno oteženo uriniranje je tisti prvi znak, ki bi moral vsakega moškega usmeriti k zdravniku. Kot poudarjajo na Društvu uroloških bolnikov, nikakor ni pametna odločitev, da se moški zdravniku izogibajo, kajti zgodnejši obisk urologa ne le pomaga pri odpravljanju težav s prostato, ampak tudi reši življenje.

Z določanjem označevalca PSA v krvi se odkrije vse več majhnih, na prostato omejenih rakov. FOTO: GULIVER/GETTYIMAGES
Z določanjem označevalca PSA v krvi se odkrije vse več majhnih, na prostato omejenih rakov. FOTO: GULIVER/GETTYIMAGES

Težave s prostato namreč lahko povzroča rak na tej žlezi. Torej, obiščite zdravnika, če morate ponoči večkrat na malo potrebo oziroma če pogosteje urinirate. Da nekaj ni v redu, lahko pove tudi to, da urin počasneje odteka, da je curek tanjši, pa tudi občutek, da mehurja ni mogoče do konca izprazniti. Moški med uriniranjem pogostokrat čutijo bolečino, v urinu in spermi lahko zagledajo kri.

Dedna obremenjenost

Rast prostate sicer ne povzroča raka, ta se lahko namreč razvije tudi na zdravi prostati. »Rak prostate je postal pri moških v razvitih deželah in tudi pri nas najpogostejša vrsta te bolezni, v zadnjem desetletju se je njegovo število več kot podvojilo. To je posledica aktivnega iskanja pri moških z določanjem označevalca PSA (prostata specifični antigen) v krvi, s katerim se odkrije vse več majhnih, na prostato omejenih rakov,« pojasnijo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije (DOBS).

Dejavniki tveganja so starost, etnična pripadnost (v primerjavi z belci imajo pripadniki črnske rase zvečano in pripadniki rumene rase zmanjšano tveganje) in življenjski slog.


V nevarnosti so lahko vsi tisti, ki kadijo in uživajo preveč slano, mastno in sladkano hrano, pa tudi tisti, ki uživajo preveč predelanih živil. Pozabiti ne gre niti na stres ter pomanjkanje redne telesne aktivnosti.
Bolj so ogroženi tudi tisti moški, ki imajo bližnjega sorodnika, zbolelega za rakom prostate. »Če ga ima ali ga je imel vaš brat ali oče, ste od dva- do trikrat bolj ogroženi kot moški, katerih sorodniki so (bili) brez te diagnoze. Bolj ste ogroženi tudi tisti, ki imate sorodnice prvega reda z rakom dojk, ki je posledica spremenjenega gena BRCA2,« še opozarjajo strokovnjaki. Aleksander Brudar

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas