SLAB IZGOVOR

Najpogostejši vzroki za odlašanje z ginekološkim pregledom

Anketo je izvedla britanska prostovoljna organizacija.
 
Fotografija: Ginekološki pregled naj ne bo vir zadrege. Foto: Thinkstock
Odpri galerijo
Ginekološki pregled naj ne bo vir zadrege. Foto: Thinkstock

Redni ginekološki pregledi so ključni za zdravje žensk, ena od raziskav pa je odkrila vzrok, zakaj mnoge pripadnice nežnejšega spola z njim odlašajo.

Anketo je izvedla britanska prostovoljna organizacija Jo's Cervical Cancer Trust, v njej pa je sodelovalo 2017 žensk. Tretjina vprašanih je povedala, da termin ginekološkega pregleda prestavijo zaradi nedepiliranega intimnega predela. Občutek nelagodja zaradi lastnega telesa je še pogostejši vzrok za odlašanje, navedlo ga je 35 odstotkov vprašanih. Kar 34 odstotkov žensk je izjavilo, da se sramuje videza svoje vagine, in 38 odstotkov, da jim je neprijetno zaradi njenega vonja. 

V organizaciji Jo's Cervical Cancer Trust opozarjajo, da bi morali biti obiski ginekološke ambulante prioriteta vseh žensk, saj je le z rednimi pregledi in s testi PAP mogoče pravočasno odkriti velikokrat usodne bolezni, kot je, denimo, rak materničnega vratu.

Če je ta odkrit pravočasno, so možnosti za ozdravitev znatno večje, vsak strah pred ginekološkim pregledom pa je povsem odveč, saj se ginekologi na depilacijo in videz intimnih predelov prav nič ne ozirajo. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije