POMOČ

Najboljša rešitev pri napihnjenosti in želodčnih krčih

Težava je večplastna, a rešitev preprosta.
Fotografija: Fermentirana živila zagotavljajo zdravje in dobro delovanje prebavil. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Fermentirana živila zagotavljajo zdravje in dobro delovanje prebavil. FOTO: Thinkstock

Hiter in nezdrav življenjski ritem zahteva svoj davek: hitra prehrana, pretiravanje s količino jedi, stres, preskakovanje obrokov in uživanje zdravju neprijaznih živil na dolgi rok vodijo v kopičenje kilogramov in na kratkega v napihnjenost ter želodčne krče, ki so posledica slabe prebave. Na srečo gre za težavo, ki jo je mogoče premagati, če v svojo prehrano umestite več probiotičnih kultur, ki so najznatneje zastopane v fermentiranih živilih.

V pomoč vam bosta preprosta recepta, v katerih je glavna zvezda jogurt, dragoceno živilo, ki skrbi za zdravje in zagotavlja dobro delovanje prebavil.

Jogurt z banano

Zmečkajte banano in ji dodajte 300 mililitrov navadnega jogurta ter si napitek privoščite tedaj, ko vas pestijo bolečine v želodcu in napihnjenost. Težave bodo hitro izginile.

Ingver in jogurt

200 mililitrom navadnega jogurta dodajte 10 gramov sveže naribanega ingverja, žličko soka limone in žličko medu.

Obe kombinaciji zagotavljata trenutno olajšanje, da pa se težave ne bi pojavljale prepogosto, upoštevajte še nekaj najboljših nasvetov za premagovanje napihnjenosti in za dobro prebavo.

V prehrano umestite več vlaknin

Za zdravje in dobro počutje bi dnevno morali zaužiti vsaj 30 do 35 gramov vlaknin. Z njimi bogati so fižol, grah, oves, korenje, brokoli, koruza, špinača, blitva, solata, jabolka, hruške, suhe slive in podobna živila iz družine sadja in zelenjave.

Nikoli ne pozabite na vodo

Za dobro delujoča prebavila je tekočina nepogrešljiva. Voda pomaga, da hrana lažje potuje skozi prebavila ter skrbi za aktivacijo prej omenjenih vlaken. Vsak dan si privoščite vsaj osem kozarcev vode ali nesladkanih zeliščnih čajev.

Kislo je zakon

Še en način za spodbujanje prebave: pomagajte si s kislimi živili, kot so limone, kislo zelje, jabolčni kis. Dan začnite s kozarcem vode s sokom limone. Napitek si obvezno privoščite vsaj pol ure pred zajtrkom.

Jejte počasi

Za obroke si vzemite čas in se med njimi posvečajte samo hrani. Vsak grižljaj, preden ga pogoltnete, temeljito prežvečite. Tako se bodo živila dobro prepojila s slino in hitreje prešla skozi prebavila.

Kaj še lahko storite

Obstaja še nekaj nasvetov, ki pripomorejo k dobri prebavi: jedem večkrat dodajte cimet, grizljajte semena janeža ali svež ingver. Prav tako je za splošno zdravje ter brezhibno prebavo obvezna fizična aktivnost. Vsak dan si zanjo vzemite vsaj pol ure. Že zmerna hoja ima na delovanje prebavil velik vpliv.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije