NARAVNO

Najboljša naravna odvajala

Zaprtje je mogoče premagati tudi brez odvajal iz lekarne.
Fotografija: Včasih prebava potrebuje malo dodatne pomoči. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Včasih prebava potrebuje malo dodatne pomoči. FOTO: Thinkstock

Zaprtje je dokaj pogosta prebavna težava, ki po nekaterih podatkih redno muči 16 odstotkov odraslih. Večina tedaj poseže po odvajalih, ki težavo rešijo le na kratek rok, na dolgega pa lahko zadeve še poslabšajo, saj se ob pogosti uporabi črevo nanje navadi in brez njih ne more več opravljati svoje naloge. Boljše je pomoč poiskati v naravi. Katera so najboljša naravna odvajala, razkriva Lisa Ganjhu, gastroenterologinja in klinična profesorica iz Medicinskega centra New York.

Voda

Primerna hidracija je ključna tudi za dobro delovanje prebavil. Voda namreč pozitivno vpliva na vse telesne funkcije, med drugim mehča blato in tako preprečuje oziroma odpravlja blažje zaprtje.

Grški jogurt

Tudi običajni jogurt, kefir, kislo zelje in druga probiotična živila v prebavilih skrbijo za pravo bakterijsko ravnovesje ter s tem koristijo prebavi in preprečujejo ali odpravljajo zaprtje.

Listnata zelenjava

Zelenjava, kot so špinača, ohrovt in zelje, vsebuje veliko vlaknin, ki pozitivno vplivajo na delovanje prebavil. Uživanje priporočene količine zelene zelenjave (vsaj 25 gramov dnevno) je preprost in učinkovit način za premagovanje zaprtja.

Aloja vera

Večina alojo uporablja za zdravljenje kožnih težav, je pa učinkovita tudi pri premagovanju zaprtja, saj je naravno odvajalo. Vsebuje snovi, pod vplivom katerih se v prebavilih povečuje količina vode in spodbuja gibanje debelega črevesja.

Semena oljne kadulje

Namočene v vodi nabreknejo in tvorijo sluz. V prebavilih se njihova prostornina poveča, nastane sluz, kombinacija obojega pa pozitivno vpliva na praznjenje črevesa.

Lanena semena

V žlici lanenih semen so približno trije grami vlaknin, ki spodbujajo delovanje prebavil. Poleg tega podobno kot oljnokaduljna semena ob stiku s tekočino nabreknejo in tvorijo sluz, ki spodbudi praznjenje črevesja.

Z vlakninami bogato sadje

Kakor zelenjava tudi sadje vsebuje veliko vlaknin in s tem pozitivno vpliva na prebavo. Na prvem mestu so za to zaslužni jagodičevje, jabolka in hruške. Dobra izbira je tudi suho sadje, denimo slive in marelice. Zvečer jih namočite v vodi in zjutraj pojejte ter popijte tekočino in tako spodbudite prebavo.

Rastlinska olja

Uživanje olivnega, lanenega ali ricinusovega olja je še ena metoda za premagovanje zaprtja. Že samo žlica je dovolj, da se blato zmehča in lažje zapusti telo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije