Najboljša dieta je sredozemska

Ta način prehranjevanja je bil lani po izbiri ameriških strokovnjakov najboljši; vegetarijanska je na 11. mestu.
Fotografija: Najbolje se je prehranjevati po sredozemsko.
Odpri galerijo
Najbolje se je prehranjevati po sredozemsko.

Ko beseda nanese na hujšanje, se najprej zastavi vprašanje glede prehranjevalnih navad: katero dieto je najbolje izbrati, da bi z njo dosegli največ pozitivnih učinkov. Slednji se poleg dobrega počutja merijo tudi v številu izgubljenih kilogramov. Lani so v ZDA izbrali najboljših 20 diet, ki so se, ob redni telesni dejavnosti, pokazale za najuspešnejše.
Tudi skandinavska se je izkazala za zelo dober način prehranjevanja.
Tudi skandinavska se je izkazala za zelo dober način prehranjevanja.

Začnimo na dnu lestvice. Eco-Atkinsova, južnoobalna in veganska dieta so na 20. mestu. Prva je bolj zdrava različica Atkinsonove diete, pri drugi je treba med jedmi z zdravimi in slabimi maščobami ter ogljikovim hidrati izbrati tiste najboljše. Veganska temelji na zelenjavi in sadju.

Tako imenovana motor 2 dieta je na 19. mestu (gre za vrsto veganske diete), na 15. mestu so štiri, in sicer protivnetna dieta dr. Weila, dieta ploskega trebuha, prehrambena dieta in dieta spark. Prva predvideva, da na dan pojeste od 2000 do 3000 kilokalorij, odvisno od starosti in spola ter aktivnosti, pri čemer morajo od 40 do 50 odstotkov kilokalorij zavzemati ogljikovi hidrati, 30 odstotkov maščobe in od 20 do 30 odstotkov beljakovine. Dr. Andrew Weil pravi, da ta način prehranjevanja temelji na mediteranskem, a z manjšimi razlikami.


Tudi druga je podobna mediteranski dieti, tretja priporoča zdravo hrano, zadnja je nastala v okviru članov spletne strani sparkpeople.com. Azijska dieta, ki jo sestavljajo soja, ribe, mlečni izdelki, jajca in perutnina, je na 14. mestu, na 11. mestu so vegetarijanski način prehranjevanja pa tudi dieta Jenny Craig (znana je v ZDA, kjer je mogoče slediti istoimenskemu programu, pri katerem kupci izberejo posebno določena živila) in dieta plodnosti (ki ženskam obljublja, da bodo lažje zanosile, če bodo uživale dobre maščobe, rastlinske beljakovine in izdelke iz polnozrnatih žit).

Dobra je tudi skandinavska

Na devetem mestu sta skandinavska dieta in dieta ornish, ki jo je 1977. oblikoval dr. Dean Ornish. Njeno bistvo se skriva v uživanju jedi z malo maščobami, polnozrnatimi ogljikovimi hidrati in živalskimi beljakovinami. Za skandinavsko je značilno uživanje veliko zelenjave in rib ter malo mesa. Na osmem mestu je dieta TLC (priporoča uživanje veliko zelenjave, sadja, polnozrnatih žitaric, skratka vsega, kar niža holesterol).
Še tako dober režim za mizo ne bo veliko pomagal, če ne boste poskrbeli za redno gibanje. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Še tako dober režim za mizo ne bo veliko pomagal, če ne boste poskrbeli za redno gibanje. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Na šestem mestu sta dieta klinike Mayo in volumetrična dieta; prva priporoča uživanje čim več sadja in zelenjave, manj škrobnatih živil, še manj mesa in mlečnih živil ter za vzorec sladkorja, druga največ pozornosti namenja sadju in zelenjavi, pri čemer je treba uporabiti zelo veliko kreativnosti, da jih bogato vključujemo v vsakodnevne redne obroke.

Dieti mind in WW sta na četrtem mestu. Pri prvi gre za kombinacijo mediteranske prehrane in živil, ki jih zdravniki svetujejo za zdravljenje visokega krvnega tlaka. Pri dieti WW je ključna uporaba posebne mobilne aplikacije, ki uporabniku svetuje, katere jedi so najboljše za uravnavanje primerne telesne teže.


Na prvih treh mestih so polvegetarijanska dieta (3. mesto), dash (2. mesto), s katero se uravnava krvni pritisk, in na prvem mediteranska dieta. Gre za način prehranjevanja, ki se je izkazal za enega najbolj zdravih. Čez dan pojejte veliko sadja, zelenjave, stročnic, jajc, rib in manjše količine zelo kakovostnega mesa. Pojeste lahko tudi kaj sladkega na koncu obroka, seveda če ne boste potem obležali na kavču, ampak se boste odpravili na sprehod.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas