STRIJE

Nadležne spremljevalke nosečnosti

Objavljeno 20. februar 2020 08.42 | Posodobljeno 20. februar 2020 08.42 | Piše: E. B.

Koža se lahko na nenadno raztezanje odzove z vijoličastimi progami, suhostjo in srbečico; strije ne doletijo le nosečnic.

Ostanejo za vedno. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Najprej razjasnimo: strije ne doletijo samo nosečnic, pravzaprav niso omejene niti na ženski spol. Kdor v krajšem času pridobi veliko kilogramov, zaradi česar se koža ne utegne prilagoditi na spremembo, si zanesljivo pridela strije, prav tako lahko ta kožna nadloga zagreni puberteto, ko prekrije boke in stegna. Strije so lahko celo posledica dolgotrajnega uživanja kortikosteroidov in dvigovanja uteži. A vendarle največkrat doletijo ženske v obdobju veselega pričakovanja.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Z redno in ustrezno nego lahko ublažimo videz nadležnih črt.

Strije so torej odziv kože na nenadno raztezanje. Koža, čeprav je zelo elastičen organ, se lahko poškoduje v srednjih plasteh zaradi razpada kolagena: strije, nadležne linije, so zato sprva vijoličaste zaradi vidnih podkožnih žil, koža se stanjša, ženske običajno tožijo zaradi srbečice in suhosti. Po nekaj mesecih ali celo letih postanejo svetlejše kot preostala koža in so bistveno manj opazne. Najpogosteje nastanejo na trebuhu, zadnjici, bokih in prsih pri nosečnicah, kjer je raztezanje kože najizrazitejše, zato omenjeni predeli v mesecih pričakovanja zahtevajo posebno nego in pozornost.
Pomaga lahko tudi nežen piling.


Pri tem naj ne zavedejo glasni oglaševalci, ki ponujajo izdelke, ki naj bi čudežno preprečevali strije ali jih celo odpravljali – njihov videz je namreč mogoče le ublažiti, sredstva pa je treba izbirati glede na ustrezno sestavo. Glede na to, da je suhost kože ena temeljnih težav nosečnosti, je nujno izbirati mastne izdelke, denimo jojobino, mandljevo ali oljčno olje. Ker sta izjemno hranljiva, bosta kožo odlično razvajala karitejevo in kakavovo maslo, saj povrhu vsebujeta tudi veliko vitaminov A in E, ki pomagata odpravljati škodo vezivnega tkiva.

Hialuronska kislina, ki jo najdemo v izdelkih za nego telesa, je predvsem vlažilna, a deluje tudi v globljih plasteh kože in vrača napeto teksturo. Ker je koža v nosečnosti občutljivejša in dovzetnejša za poškodbe, jo izdatno varujemo tudi s sončnim faktorjem ter ji občasno privoščimo nežni piling, ki spodbudi regeneracijo.
Nosečnice bodo vedno vesele masaže.


Nosečnice upravičeno zahtevajo dodatno pozornost, zato niti kakšna masaža ne bo odveč, pri čemer naj seveda obvezno sodeluje partner: nežno naj se osredotoči na kritične predele, pri tem pa lahko mimogrede pocrklja še njena boleča ramena, križ in stopala. A kljub skrbni negi, morda celo razvajanju, so strije kdaj neizogibne: na njihov pojav namreč vplivajo lastnosti kože posameznice, genetski dejavniki, pa tudi sicer so skorajda neizogiben spominek na obdobje pričakovanja. 
Deli s prijatelji