Na potovanju zbolimo stokrat prej

Osebna higiena je na potovanjih vselej nadvse pomembna, ker še hitreje zbolimo kot doma, saj je utrujeno in dehidrirano telo bolj dovzetno za nevarne klice.
Fotografija: Antibakterijski robčki so vsestransko uporabni. FOTO: Guliver/Getty images
Odpri galerijo
Antibakterijski robčki so vsestransko uporabni. FOTO: Guliver/Getty images

Naš planet ponuja veliko čudovitih krajev za odkrivanje. A hkrati je svet igrišče in skrivališče najrazličnejših bakterij in bacilov, zato na poti previdnost ni odveč. Marsikatero neprijetnost preprečimo s skrbno osebno higieno. Ta je nujna in najpomembnejša tudi v boju vsakega posameznika proti novemu koronavirusu. A četudi epidemiološka panika, ki vse bolj zajema svet, ne pomeni, da se moramo zabarikadirati v stanovanje in povsem osamiti, riniti na pot za vsako ceno ni pametno. Upoštevajte nasvete ministrstva za zunanje zadeve, ki v trenutnih razmerah svetuje ponoven razmislek o potovanju in preložitev vseh, ki niso nujna. A tudi ko bo virus izzvenel in se bomo lažjega koraka podali čez meje, ne zavrzite higiene, ki ste se je držali v izrednih razmerah, kot tudi ne pripomočkov, ki ne zavzamejo veliko prostora v prtljagi, a pridejo še prekleto prav. Tako zdaj kot v svetu brez epidemije.


Pred obrokom roke umijte ali razkužite. FOTO: Guliver/Getty images
Pred obrokom roke umijte ali razkužite. FOTO: Guliver/Getty images
Prvi pripomoček, ki ga je vedno dobro imeti pri roki – kar v ročni prtljagi –, je vsekakor antibakterijski gel. Z njim si v hipu razkužite roke, kadar nimate možnosti umivanja. Še nekoliko bolj priročni na potovanju so antibakterijski robčki, zlasti pakirani posamič, saj je njihova uporabnost precej bolj vsestranska kot gel. Z njimi ne boste pobili nevarnih klic le na rokah, temveč lahko razkužite vse, kjer se razvijajo legla bakterij, od televizijskega daljinca v hotelu in svojega telefona do mizic v letalu, ki veljajo za enega bolj onesnaženih predelov jeklene ptice. Precej uporabna, hkrati pa lahka in majhna, da jo lahko stlačite v vsak kovček, je potovalna odeja iz mikroflisa, s katero lahko prekrijete vzglavje sedeža na letalu ali avtobusu, prav pride pa tudi pri pretirani uporabi klime na javnih prevoznih sredstvih.


Raziskave kažejo, da imate na letalu (in sicer na potovanju) 100-krat višjo možnost, da zbolite, kot v vsakdanu. Tega ne pripisujte le umazaniji in bakterijam. Sprememba okolja in rutine namreč vpliva na imunski sistem, zato ni le dobra higiena tista, na katero morate biti pozorni. Zdravje nam lahko načne tudi utrujenost, zato je pomembno, da dovolj spite, ne pozabite pa niti na zadostno hidracijo. Dehidrirano in utrujeno telo je namreč bolj dovzetno za najrazličnejše klice. A čeprav nikakor ne smete pozabiti na vodo, se v tujini – vsaj v državah tretjega sveta – ogibajte pitju vode iz pipe in raje kupujte ustekleničeno. Pri tem imejte v mislih, da tudi ledene kocke običajno delajo iz tekoče vode!

Na letališčih je kar precej točk, ki so legla bakterij.
Na letališčih je kar precej točk, ki so legla bakterij.

Letala, vlaki, avtobusi – javnim prevoznim sredstvom se je, ko se odločimo za pot, skoraj nemogoče izogniti. Pa vendar so prav sredstva javnega prevoza tista, kjer imamo šestkrat višjo možnost, da staknemo okužbo. Na postajah in letališčih je kup površin, ki se jih dotikamo še s tisočerimi drugimi, nato pa se z umazanimi rokami (sicer povsem nezavedno) dotikamo obraza in se potencialno izpostavimo bolezni. Na vlakih in podzemnih železnicah, denimo, so najnevarnejše ročke na sedežih in ograje na tekočih stopnicah – teh točk se večina najpogosteje dotika. Podobno je na avtobusih. Na letališčih so med najbolj izpostavljenimi žarišči pladnji pri varnostnih pregledih, na katere odlagamo osebne predmete, čitalnik prstnih odtisov in tekoči trak pri prevzemu prtljage ob pristanku. Strokovnjaki so dognali tudi, kje je najbolj rizično, vsaj z vidika okužb, sedeti na letalu. Najmanj izpostavljeni boste na sredini na sedežu ob oknu, najvišje pa je tveganje na sedežih najbliže vhodu in v repu, oboje blizu stevardes, ki so, ker so stalno na poti, potencialne superširilke okužb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije