BODITE AKTIVNI

Možganom ne sme biti dolgčas

Škodujemo jim, če jih ne zaposlujemo dovolj in kognitivnim sposobnostim ne ponujamo izzivov; zaposlovanje tega mogočnega organa upočasnjuje staranje in niža možnost demence.
Fotografija: Kuhanje, zlasti po novih receptih, ni le v veselje brbončicam, temveč tudi možganom. FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Kuhanje, zlasti po novih receptih, ni le v veselje brbončicam, temveč tudi možganom. FOTO: Guliver/Thinkstock

Če želimo v jesen življenja zakorakati samostojno in dobrega počutja, ne smemo nikoli opustiti zdravega življenjskega sloga, kamor spada tudi ustrezno gibanje. In prav tako ne smemo dati možganov na pašo, kajti zaposlovanje tega mogočnega organa nam prav tako pomaga upočasnjevati proces staranja in seveda ohranjati bistrost ter ostrino uma tudi v poznejšem življenjskem obdobju.
Kaj pa lahko storimo za ohranjanje kognitivnih sposobnosti in preprečevanje nevroloških bolezni? Po številnih raziskavah namreč lahko celo zmanjšamo možnost za pojav demence – če skrbimo, da možganom ni dolgčas! Sedenje pred televizorjem jim vsekakor ni v izziv, zato čim prej opustite to nezdravo navado in prenehajte podcenjevati svoj um. Ponudite mu, denimo, spremembo vzorcev. Na primer, vsak dan se vozite v službo po drugi poti. Če ste desničar, si zobe poskusite umiti z levo roko. Sprostite se s križankami in podobnimi kratkočasnimi dejavnostmi, družabne igre so prav tako odlično in zdravo razvedrilo.

Tudi družabne igre so odlična telovadba za možgane. FOTO: Guliver/Thinkstock
Tudi družabne igre so odlična telovadba za možgane. FOTO: Guliver/Thinkstock

Seznam naj ostane doma

Berite stripe, saj ti spodbujajo iskanje povezav med besedilom in sliko, poslušajte novo pesem in se naučite besedilo na pamet – glasba bo ritmično spodbujala k lažjemu pomnjenju. Ste za še večji izziv? Naučite se igrati na glasbilo ali pa se pridružite pevskemu zboru, ustvarjalnost je odlična za um!
Si redno pišete seznam za trgovino? Dobra zamisel, vendar je bolje, če ga napisanega pustite doma. Pred odhodom po nakupih še enkrat preberite, kaj potrebujete, in si poskušajte čim več zapomniti! Seštevate mesečne stroške? Zanemarite računalo, računajte v glavi ali na papirju. Za nadgradnjo se med računanjem – sprehajajte. Kuhanje ni le v veselje brbončicam, temveč tudi možganom. Preizkušanje novih receptur vključuje delovanje več čutil in je za možgane pravi izziv, tudi učenje tujega jezika, risanje zemljevidov, slikanje, šivanje in druge zanimive spretnosti.
Če k vsemu temu prištejete še dovolj gibanja – saj veste, najmanj pol ure na dan, vsaj nekajkrat na teden pa se pošteno zadihajte – in zdravo prehrano, so vaši možgani tako rekoč na konju. Uživajte polnozrnata živila, ribe, borovnice in črni ribez, paradižnik, jajca, bučna semena, brokoli, žajbelj in oreške. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije