ANTIOKSIDANTI

Katera živila nas varujejo pred okužbami in obolenji?

Antioksidanti zavirajo oksidacijske procese, pri katerih nastajajo prosti radikali, ki lahko v telesu sprožijo številne neželene kemijske procese.
Fotografija: borovnice
Odpri galerijo
borovnice

Sezona virusnih obolenj še kar vztraja, temperature pa so znova značilno zimske, zato naj bo skrb za zdravje še naprej naša prednostna naloga: v tem času je krepitev odpornosti ključna, pri tem pa imajo eno osrednjih vlog antioksidanti, polagajo na srce številni strokovnjaki.

Antioksidanti zavirajo oksidacijske procese, pri katerih nastajajo prosti radikali, ki lahko v telesu sprožijo številne neželene kemijske procese in tako poškodujejo celice – kar pa je lahko eden od razlogov za oslabitev imunskega sistema, nastanek številnih, tudi zelo resnih stanj, kot so rak, kap, sladkorna bolezen in različna vnetna obolenja, ter za staranje. Antioksidanti so torej bojevniki, ki nas varujejo pred marsičim hudim, a seveda le če poskrbimo za njihov zadosten vnos. In kje vse jih najdemo?

Na splošno velja, da so z antioksidanti bogata živila rastlinskega izvora, tako da jih ob zdravem prehranjevanju, pri katerem ne primanjkuje sadja in zelenjave, zanesljivo zaužijemo dovolj. Antioksidanti so lahko zelo različne snovi, največkrat pa gre za vitamine in minerale; nekateri so učinkovitejši in močnejši, drugi nekoliko manj, a nobenega ne gre podcenjevati! V naravi so najbolj zastopana oblika antioksidantov polifenoli; v velikih količinah jih najdemo v sadju in zelenjavi, pa tudi v zelenem in črnem čaju, kavi, čokoladi, rdečem vinu, olivah in olivnem olju ter nekaterih oreških in začimbah, pojasnjujejo na portalu prehrana.si.

Antioksidativni učinki polifenolov so bili v zadnjih letih predmet številnih študij, ki so pokazale njihov pozitivni vpliv na preprečevanje srčno-žilnih bolezni, rakavih obolenj in osteoporoze, novejše raziskave pa omenjajo tudi varovalni učinek pred nevrodegenerativnimi boleznimi, kot je alzheimerjeva, in diabetesom.

Med vplivne aktioksidante uvrščamo še betakaroten, ki velja za enega od stebrov imunskega sistema, preprečuje rakava obolenja in podpira plodnost, vitamin A, ki je ključen predvsem za zdravo, mladostno in prožno kožo, dragocen pa je tudi za vid, vitamin E, ki preprečuje staranje, pomemben pa je tudi za razvoj in vzdrževanje živčnega ter mišičnega sistema, in vitamin C, ki med drugim varuje kolagen, krepi odpornost, nadzoruje raven sladkorja v krvi, izboljšuje absorpcijo železa, pomaga v boju proti holesterolu in sodeluje pri nastajanju hormonov.

V okvirčkih predstavljamo nekatera živila z največjo vsebnostjo antioksidantov, ki jih vsekakor velja kar se da pogosto uvrstiti na jedilnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije