REFLEKSOTERAPEVTKA

Mikrozemljevidi na obrazu

V 40 letih je razvila edinstveno metodo, kombinacijo tradicionalne kitajske medicine, akupunkture, tradicionalnih terapevtskih znanj o obraznih conah iz Andov in Vietnama ter spoznanj sodobne nevrološke znanosti. Danes vodi največji inštitut refleksne terapije na svetu. Posebno osupljivi so rezultati njenega dela s posamezniki, ki trpijo zaradi posledic nevrodegenerativnih motenj. Pomagala pa je tudi sinu z epileptičnimi napadi in sebe celo pozdravila raka dojke.
Fotografija: »Žalost močno vpliva na telo. Pogosto zbolimo zaradi nerazrešenih čustev.« FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
»Žalost močno vpliva na telo. Pogosto zbolimo zaradi nerazrešenih čustev.« FOTO: Thinkstock

Danska refleksoterapevtka, ki danes uči v 26 državah, 17 jezikih in ima 14.000 registriranih učencev, vsako leto prihaja tudi v Slovenijo. Ne izvaja več terapij, temveč se osredotoča na učenje. Pri nas poučuje z eno svojih najožjih sodelavk, Natašo Kos Križmančič, refleksoterapevtko, ki ima edina pri nas in v širši regiji licenco za poučevanje metod Sorensensistem. Lone je svojo pot začrtala pri 18. letih, ko na Danskem refleksoterapija še ni bila znana. Po pouku je delala v trgovini z zdravo prehrano, ob kateri se je odprla šola refleksoterapije. Odločila se je za vpis, novo znanje pa jo je tako prevzelo, da je najela trgovino, v kateri je poprej delala, in začela sprejemati stranke, sočasno pa se je dodatno izobraževala na področju akupunkture in anatomije človeka.

Obrazna refleksoterapija

Veliko spremembo ji je predstavljala selitev v Argentino, očetovo domovino. »Čeprav nisem znala špansko, sem takoj dobila stranke, saj se tedaj ni še nihče drug ukvarjal z refleksoterapijo. Delala sem 12 ur na dan, ljudje pa so v dolgi vrsti čakali na terapijo,« pravi. Ključnemu premiku pri njenem delu je botroval izlet v Ande s teto in stricem, kjer so obiskali 11 termalnih vrelcev. »Tam sem opazila skupino domačink, ki so druga drugi izvajale terapijo na obrazu,« pripoveduje. Premamila jo je radovednost in zbližala se je s plemenom, ki jo je naučilo podobne tehnike, kot je bila njena na stopalih, le da se to izvaja na obrazu. To je bil začetek Lonine obrazne refleksne terapije. V istem času je zdravila 23-letno žensko, ki je okrevala po kapi. Sprejela jo je, čeprav do takrat ni imela izkušenj z njej podobnimi bolniki. »Zelo je bila zakrčena, komaj je hodila,« pove Lone, »po refleksoterapijah na stopalih je bila sicer sproščena, to pa je bilo vse. Ko sva poskusili z refleksno terapijo na obrazu, pa se ji je stanje nemudoma izboljšalo. Nadaljevali sva. Vse svoje znanje sem začela združevati ter ji pomagala okrevati. Tako se je začelo moje delo z ljudmi, ki trpijo zaradi nevrodegenerativnih motenj,« zaupa Lone, ki je edina na svetu specializirana za refleksno terapijo, namenjeno tovrstnim težavam. Lone se je še naprej učila od različnih zdravnikov, ki so izvajali tradicionalne metode zdravljenja. Razvila je nevrološko refleksno terapijo dlani, ki temelji na akupunkturi in živčnih točkah. Na Kubi je odkrila tradicionalni vietnamski sistem zdravljenja, ki aktivira nevrološke povezave s stimulacijo mikrozemljevidov na obrazu. Začela je tudi učiti starše, kako naj sami izvajajo rehabilitacijo svojih otrok s t. i. temprana refleksno terapijo. Od leta 2015 danska vlada staršem prizadetega otroka do 18. leta celo plača njen program, enako svojcem ostarelih z demenco. »Pri temprana refleksni terapiji za vsakega bolnika naredim program zdravljenja glede na njegovo stanje, nato pa naučim bližnje, kako naj ga izvajajo,« pojasni.

Mikrosistemi

Nenehno se je izpopolnjevala in se učila od zdravnikov, ki so povezovali dognanja sodobne nevroznanosti z znanjem tradicionalne kitajske medicine. Na stopalih je razvila poseben nevrološki terapevtski pristop. »Klasična conska refleksologija je sicer odlična za spodbujanje cirkulacije krvi, moj pristop pa tega ne počne. Nekdo, ki ne more hoditi, npr. potrebuje hitrejšo cirkulacijo, hiperaktivni otroci pa ne,« pojasni razlike med njenim načinom in klasično refleksologijo. »Sama delam na stopalih in dlaneh, spodbujam pa predvsem živčne povezave, ne meridianov,« doda. Poznamo namreč številne različice akupunkture – kitajsko, francosko, japonsko. Lone je mnogo mikrosistemov povzela tudi po japonskem zdravniku Yamamotu, specialistu za rehabilitacijo in poškodbe možganov. Vse pridobljeno znanje in izkušnje je kombinirala v okoli 40 mikrosistemov, ki jih trenutno uporablja. »Z manualno aktivacijo določenih točk in con na obrazu, stopalih ali dlaneh lahko pošljem impulze različnim delom telesa, žlezam, organom, možganom itd.,« nadaljuje. »Vendar najprej vedno analiziram stanje stranke – z rokami začutim blokade v živčnem sistemu, kar je ključna informacija, da izdelam ustrezen protokol,« pove.

Pozdravila si je raka

Drugi dokaz, da razvija nekaj res pomembnega, je prišel, ko je sama zbolela za rakom. Bolezen je bila posledica hudega čustvenega stresa po ločitvi, ostala je sama s tremi otroki in se soočala s težko družinsko situacijo. Prvič je dobila raka pri 30 letih, takoj po prihodu v Argentino so ji ga odkrili na dojki. S težkim srcem se je odločila za kemoterapijo. Tedaj je namreč šele začela učiti in nje same ni imel kdo zdraviti. Po tretjem porodu pa se je rak vrnil v hujši obliki – odkrili so ji tri tumorje v isti dojki, rak se je razširil v limfni sistem, bila je tako bolna, da je komaj hodila. Urgentno so jo operirali. »Odločila sem se, da ne bom šla na kemoterapijo, kot sem šla prvič. Zanesla sem se nase. Moji predani asistenti, ki še zdaj delujejo kot inštruktorji, so leto in pol na meni izvajali terapije tri ure dnevno. Držala sem se stroge diete in trikrat na dan sem intravenozno prejemala 32 ajurvedskih zelišč,« pravi. Pozdravila se je in od tedaj ni bilo nikoli več potrebe, da bi obiskala zdravnika.

Čustvena prtljaga

Meni, da je v 85 odstotkih za bolezen kriva naša čustvena prtljaga, vedno večja je tudi obremenjenost s težkimi kovinami, pesticidi iz hrane, prekomerno uživanje zdravil. »Žalost močno vpliva na telo, kar sem videla pri tisočih strankah. Kot verjamejo Kitajci, mislim tudi sama, da pogosto zbolimo zaradi nerazrešenih čustev.« Terapije pripravijo človeka do globoke sprostitve. V ZDA je delala tudi z vojaki s hudimi poškodbami in posttravmatskim stresnim sindromom. Izdelane ima programe zdravljenja za različne bolezni, tudi za raka, krepitev telesa po kemoterapiji, stres, demenco. Na pobudo hčera pa je ustvarila tudi metodo japonski cosmo lifting, ki ima estetski učinek. Njen sin, ki je v mladosti rad prihajal na njene tečaje, pa je razvil metodo zdravljenja domačih živali z refleksno terapijo.Suzy. 
Suzy. 


»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na narocnine@delo.si oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije